banneri2.jpg
Uutiset
4.7.2019 Uusi julkaisu opastaa aikuisia nuorten mediamaailman käsittelyyn

 

Uusi julkaisu opastaa aikuisia nuorten mediamaailman käsittelyyn

medianuoruus-kansi-julkaisu.png

Julkaisu: Medianuoruus – Opas aikuisille
Mediakasvatusseura: Anna Takala & Sara Takala 2019


Lataa maksutta sähköinen versio osoitteesta: mediakasvatus.fi/medianuoruus

Miksi talousuutisessa haastatellaan taas valkoista miesasiantuntijaa? Entä miksi tubettajan paidassa näkyy isolla vaatemerkin logo? Miksi Spotify suosittelee minulle tätä kappaletta?

Muun muassa näiden kysymysten esittäminen kuuluu tämän päivän kriittisiin mediataitoihin. Samalla teknologia ympärillämme muuttuu vauhdilla ja nuorten puhe vilisee sanoja, joista ei ota selkoa. Vuoden 1995 jälkeen syntyneistä nuorista puhutaan Z-sukupolvena, joiden kasvu- ja toimintaympäristö poikkeaa ratkaisevasti aiempien sukupolvien kokemuksista ja kasvuympäristöistä: Z-sukupolven kokemusmaailmasta puuttuu aika ennen internetiä.

“Samaan aikaan meillä on iso joukko vanhempia sekä nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia, jotka eivät itse ole päässeet osalliseksi mediakasvatuksesta, mutta heidän pitäisi osata tukea nuoria jotenkin sisäsyntyisesti somen käytössä ja mediasisältöjen käsittelyssä”, huomauttaa Mediakasvatusseuran toiminnanjohtaja Sonja Hernesniemi.

Medianuoruus – opas aikuisille on Mediakasvatusseuran uusi julkaisu, jonka tarkoituksena on auttaa meitä aikuisia ottamaan selvää ja suhteuttamaan ajankohtaisia nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä sekä keskustelemaan niistä nuorten kanssa. “Juuri tästä, lopulta melko yksinkertaisesta asiasta mediakasvatuksessa on kyse”, Hernesniemi toteaa.

Koska medialla on yhä merkityksellisempi rooli arjessa ja yhteiskunnassa, on meidän kaikkien tärkeä oppia ymmärtämään, miten media toimii ja kuinka sen vaikutus näkyy elämässämme. Julkaisussa käsiteltäviksi aihepiireiksi on valittu sellaisia nuoriin ja mediaan liittyviä aiheita, jotka mietityttävät monia kasvattajia. Oppaassa käsitellään esimerkiksi media-, peli- ja seksuaalikasvatusta sekä osallisuuden ja vaikuttamisen kysymyksiä. Näkemyksiään medikasvatuksesta kertovat muun muassa Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvan Pinja “Pinkku Pinsku” Sanaksenahon äiti Jaana Sanaksenaho, koodikasvattaja Linda Liukas sekä toimittaja ja mediavaikuttaja Ina Mikkola. Jokaisen aihepiirin yhteyteen on koottu myös konkreettisia vinkkejä ja puheeksi ottamisen kysymyksiä aikuisille.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Anna Takala ja Sara Takala. Anna Takala on toimittaja, joka on työskennellyt mediakasvattajana sekä Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen tuottajana. Mediakasvatuksessa Annan sydäntä lähellä ovat journalismikasvatus sekä mediavaikuttamisen ja osallisuuden vahvistaminen. Sara Takala on aineenopettaja, joka on työskennellyt monipuolisesti nuorisotyön, opettamisen ja viestinnän parissa. Häntä kiehtovat erityisesti digitaaliseen tasa-arvoon liittyvät kysymykset.

Mediakasvatusseura on mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka edistää ja kehittää mediakasvatusta Suomessa.

Lisätietoja:
Emmi Huhtanen
Mediakasvatuksen asiantuntija
emmi.huhtanen@mediakasvatus.fi
+358 50 551 1088
www.mediakasvatus.fi/medianuoruus

Tiedote: Tiedote_ Medianuoruus_julkaisu.pdf