BLOGI

Tätä blogia kirjoittavat sodankyläläiset nuoret sekä nuorten kanssa työskentelevät.
 • Kiusaaminen

  15.9.2017 9:000

  Olipa kerran Iida. Hänellä oli pitkät vaaleat hiukset. Ja hän asui sijaisperheessä. Hän oli Tornion tähti koulussa, 7.-luokalla. Hänellä ei ollut paljon ystäviä. Hän oli lyhyt ja häntä kiusattiin siitä. Hän istui Tuomon vieressä. Tuomo kiusasi Iidaa aina. Tuomolla oli myös kavereita mukana kiusaamassa. Iida ei 21732953_1971591843099997_570752918_n.jpguskaltanut sanoa vanhemmilleen kiusaamisesta, sillä hän pelkäsi, että häntä kiusattaisiin siitä lisää.

  Yhtenä päivänä Iida meni vessaan juomaan. Hana oli jumissa, joten hän veti sen auki lujaa. Niinpä vettä räiskyi Iidan housuille. Iida ei huomannut sitä ja meni päättäväisenä luokkaan. ”Nyt minä kostan Tuomolle.” Mutta luokassa Tuomo huusi heti ovella: ”Hei Iida! Ootsä pissannut housuun vai?” Ja koko luokka alkoi nauraa. Iida juoksi takaisin vessaan itkemään ja soitti äidilleen: ” Äiti, Tuomo nolasi minut taas tänään. Kiusaaminen ei lopu.”

  Äiti soitti rehtorille, ja hän piti pojille puhuttelun, jossa heidän vanhemmat olivat mukana. Kiusaaminen loppui.

   

  Tarinan ovat kirjoittaneet viime kevään 6-luokkalaiset nuoriso-ohjaajien Sujuvasti seiskalle -tunnilla. Tuntien aikana käsiteltiin mm. kiusaamista nuorten kuvista keksimien tarinoiden kautta. Keskusteluissa kävi ilmi, että tämän tarinan kaltaisen tapahtumat voivat olla hyvinkin todellisia nuorten arjessa. Lähes kaikissa tarinoissa kiusaamistilanteiden ratkeamisessa aikuisilla, niin vanhemmilla kuin kouluhenkilökunnallakin, oli tärkeä rooli. 

 • Innostuksesta odotukseen

  1.9.2017 12:000

  Kesäloma päättyy, edessä mahtava syksy ja paljon kaikkea uutta. Nuorisotyöntekijöissä on virtaa kuin pienessä kylässä.

  Uusissa nuorisotiloissa maalataan ja mittaillaan. Uusia kalusteita tilataan ja vanhoille suunnitellaan juuri oikeaa paikkaa. Tästä tulee huippua!

  Erasmus+ -nuorisovaihto lähenee. Vaihtoporukan whatsapp-ryhmä piippaa. Nuoret ovat loman aikana järjestäneet omatoimisesti tapaamisia ja ideoineet talkoita. Uskomattomia tyyppejä!

  Mutta sitten.. uusilla tiloilla ilmenee lisää remontoitavaa ja aikataulu venyy. Kaikki mitä itse voidaan tehdä, on tehty. Nuorisotilojen avaaminen on toisten käsissä. Odotellaan.

  Nuorisovaihdon lennoista odotellaan tarjousta ja kun se vihdoin saadaan, onkin pyydettävä uusi. Kumppaniorganisaatio selvittelee majotusasioita Portugalissa. Taas odotellaan.

  Välillä elämä on tällaista, odottelua. Onneksi vanhan toimiston nurkassa uusia tiloja odottaa nuorten superhienoja tauluja ja nuorisovaihdon whatsapp-ryhmä on aktiivinen.

  Tämä odotus palkitaan vielä.

  -Piia, nuoriso-ohjaaja-