syba.jpg

Opiskelu

OPISKELU

Mitä ja missä opiskella Ranualla?

Ranualla esi- ja perusopetusta antaa viisi koulua. Lisäksi Ranualla toisen asteen koulutusta tarjoaa Ranuan lukio. Peruskoulun ja lukion jälkeisen opiskelupaikan ja tulevan ammatin valinnassa sinua auttaa yläasteella ja lukiossa oppilaanohjaaja eli opo. Häneltä saat tukea ja neuvoa, kun pohdit omaa tulevaisuuttasi ja ammatinvalintakysymyksiä. Lisäksi työvoimatoimistossa voit käydä ammatinvalintapsykologilla. Työkkärin sivuilta löytyy hyödyllinen ammatinvalintaohjelma AVO, jota kannattaa hyödyntää. 

Laajempaa koulutustietoa mm. ammattikoulussa opiskelusta ja korkeamman asteen yliopisto- ja ammattikorkeakou-

luopinnoista löydät yllä olevasta valikosta Tietopalvelut ja sieltä kohta Opiskelu ja ammatinvalinta. Sivun ala-

reunasta löydät linkkejä lähialueiden koulutusmahdollisuuksista.

Ranualla toimii myös Kristillinen kansanopisto, jossa voit opiskella mm. kädentaitoja ja viestintää. Kansanopistot ovat sisäoppilaitoksia, jotka antavat valtakunnallista aikuisopetusta. Ne järjestävät yleissivistävää, tiettyihin ammatteihin perehdyttävää sekä varsinaista ammatillista koulutusta. Lisäksi tarjolla on ammatillista lisäkoulutusta. Lisätietoja löydät linkistä Ranuan Kristillinen Kansanopisto.

Ranuan kansalaisopistossa on paljon erilaista kurssitarjontaa musiikista, kädentaidoista, kielistä ym. Ajankohtaista tietoa kurssitarjonnasta löydät linkistä Kansalaisopisto. Ranualla toimii myös Lapin musiikkiopiston sivutoimipiste, johon on hakuaika toukokuussa. Musiikkiopisto tarjoaa opetusta huilun-, kitaran-, hanurin- ja pianonsoitossa sekä yksinlaulussa.

Voit saada opintoihisi tukea KELA:sta. Kannattaa pistäytyä Ranuan KELAn toimistossa tai käydä aluksi tutustumassa nettisivuihin.