syba.jpg

Italian vaihto 2004- päiväkirja

ITALIAN VAIHTO 2004- PÄIVÄKIRJA

Ranualta kävi nuorisoryhmä Italiassa lokakuun lopulla ja kaksi mukana ollutta nuorta kertoivat omia kokemuksiaan vaihdosta. Tämä vaihto oli hieman erilainen kokemus kuin mihin yleensä on totuttu. 

16.-26.10. Ranua - San Severino Lucano

Italian reissu oli mielestäni tosi mukava. En ollut ikinä ennen käynyt Italiassa ja maa oli aivan erilainen kuin suomi. Kulttuurieroista selvittiin hyvin ja San Severino Lucano oli nätti paikka. Vuoristo maisemat olivat ihania. Hotelli jossa yövyimme oli sekin ihan siisti tapaus ja ruoka oli todella hyvää. Ruokailut oli järjestetty hyvin ja söimme aina ravintolassa. Ilmat oli mahtavat koko viikon ja ihmiset ystävällistä porukkaa. Rahaakaan ei paljon kulunut kun kaikki oli niin halpaa.

Nuorisovaihtona matka ei mielestäni ollut kuitenkaan lainkaan onnistunut, sillä nuoria näimme ainoastaan iltaisin. En ole vieläkään oikein edes perillä ketkä kuuluivat varsinaiseen isäntämaan ryhmään. Nuoret joihin tutustuimme olivat noin 16-27-vuotiaita, ja enemmäkseen poikia. Tyttöjä näimme todella harvoin, hyvä että tiedän heidän nimen ja iän. Päivät olimme keskenämme omalla suomi porukalla ja kiertelimme eri kyliä, tapasimme pormestareita, kävimme museoissa ja kirkoissa. Nuorten pelejä tai muita juttuja ei ollut oikeastaan kuin kahdesti koko reissun aikana. Ainoastaan iltaisin nuorisotalolla näimme muita kylän nuoria. Koska ainoastaan harvat osasivat englantia, ei nuoria päässyt siksikään tuntemaan kovin hyvin. Onneksi oma ryhmämme oli tosi mukava, ja reissu olisikin ollut tylsä ilman yhtä hyvää ryhmähenkeä ja huumoria. Ainakin opimme Italialaisista etteivät he ole kovin täsmällisiä eikä ohjelmaa toteutettu kovin tarkasti. Nuoriso vaihtomme aihe oli muistaakseni EU ja Euroopan pohjoisen ja etelän yhteistyö. Suomessa saamassani ohjelman mukaan viikko oli täynnä väittelyjä ja muuta keskustelua Euroopasta, mutta itse reissulla aiheita hyvä että sivuttiin.

Enemmän olisi saanut todellakin olla nuorten juttuja. Ei oli haitannut jos olisimme tavanneet kaksi pormestaria ja käyneet parissa museossa, mutta jos nyt oikein olen laskenut niin tapasimme seitsemän pormestaria ja museoita oli varmasti ainakin saman verran. Välimeren rannalla olisi voinut viettää tunnin sijasta vaikka koko aamupäivän ja käydä mieluummin vaikka katsomassa paikallista lukiota tai yliopistoa...

Oli kuitenkin kokonaisuudessa kannattava reissu ja uudestaan voisi lähteä heti ensi kesänä. Sainpahan ainakin matka kokemusta, näki uusia paikkoja ja uusia kasvoja.

EH

Italiassa 16.-26.10.2004

Matka oli kaiken kaikkiaan todella mukava ja pikku breikki näistä karuista Suomen oloista, mm. koulusta ja kylmistä ilmoista. Maisemat Etelä-Italiassa olivat todella näkemisen arvoiset. Keskilämpötila päivisin oli reilusti päälle+ 20 C joka päivä, ja kun Italialaisiin nuoriin pääsi enemmän tutustumaan, heidän kanssaan oli oikein mukava viettää aikaa. Saimme kokea heidän jalkapalloilutaitonsa Suomi-Italia-jalkapallo-ottelussa, joka taidettiin hävitä aika runsain lukemin, vaikka kyseessä olikin enemmän leikkimielinen ottelu, ainakin 1.puoliajan jälkeen.

Ruokakulttuurikin oli suomalaisille vähintäänkin erikoinen, ruokailut kestivät nimittäin puolestatoista tunnista aina päälle kahteen tuntiin. Piste i:n päälle oli vielä se, kun pääsin soittamaan kitaraa paikallisilla nuorisotiloilla(!!!). Ainoa valittamisen arvoinen asia oli se, että kävimme aivan liian monessa museossa, eikä meidän kyllä niin montaa pormestariakaan olisi tarvinnut tavata. Nuorten kanssa olisimme voineet olla hiukan enemmän, vaikkeivät he kovin hyvin englantia osanneetkaan puhua. Elekieli oli yleinen kommunikaatiomuoto, ja sillä yleensä pääsi pitkälle.
           
Kotimatkakin sujui hyvin, paitsi että erään nimeltä mainitsemattoman henkilön matkalaukun lentoyhtiö onnistui jättämään Roomaan, mutta sieltähän se laukku sitten viimein kahden päivän kuluttua tuotiin kotiovelle, eikä mitään ollut hävinnyt. Odotamme innolla ensi kesää, kun Ranualle tulee ryhmä italialaisia. Toivotaan että he viihtyvät täällä yhtä hyvin kuin me Italiassa.