syba.jpg

Kansainvälisyys

KANSAINVÄLISYYS

Ranualla on paljon kansainvälistä toimintaa ja yhteyksiä ulkomaille. Haluaisitko osallistua kansainvälisiin tapahtumiin Ranualla tai lähteä ulkomaille ryhmätapaamiseen tai vaikka vuodeksi töihin? Tai lyhyemmäksi ajaksi matkustelemaan? Mahdollisuuksia on monia ja voit itse keksiä niitä lisää. Ranuan kunnan Nuoriso- ja vapaa-aikatoimi on paljon erilaista kansainvälistä toimintaa, kuten festareita, ryhmävaihtoja Ranualla ja ulkomailla, sekä muita kansainvälisiä tapahtumia. Ota yhteyttä rohkeasti ja tule mukaan! 

Kiinnostaako vapaaehtoispalvelu, opiskelu, työskentely tai leirit kansainvälisessä ympäristössä Ranualla tai ulkomailla?  Tässä muutamia vaihtoehtoja ja lisää löytyy likkilistalla mainituilta sivuilta!

 EVS- Euroopan vapaaehtoispalvelu

Ranualta on lähetetty EU:n nuoriso-ohjelman avulla maailmalle vapaaehtoispalveluun useita nuoria eripituisiksi jaksoiksi. Ohjelma on tarkoitettu 18–30 -vuotiaille. Jos kaipaat maiseman ja maan vaihdosta ja mielestäsi vapaaehtoisohjelma olisi sinulle sopiva vaihtoehto, löydät tietoa EVS- vapaaehtoispalvelusta sivuilta sinnejatakaisin.net ja CIMOn (kansainvälisen henkilövaihdon keskus) sivuilta EU:n nuoriso-ohjelman alta. Ranuan nuorisotoimi on niin lähettävänä kuin vastaanottavan tahona toimiva elin. Nuorisotoimi siis auttaa sinut halutessasi EVS vapaaehtoiseksi Eurooppaan.

"Vapaaehtoispalvelu on työtä, joka hyödyttää paikallista yhteisöä. Tavoitteena on, että vapaaehtoisen työpanos hyödyttää sekä vastaanottavaa tahoa että paikallista yhteisöä ja käynnistää yhteistyötä lähettävän ja vastaanottavan tahon välillä. Työ voi olla hyvin monenlaista: nuorisotyötä, ympäristöprojektiin osallistumista, kansainvälisyyskasvatusta, nuorisotiedotusta, työskentelyä erityisryhmien parissa, monikulttuurisuustyötä tai vaikka teatteriproduktion valmistamista. Vapaaehtoisen tehtävät eivät saa edellyttää erityistä ammattitaitoa tai koulutusta. Niiden on myös oltava riittävän vaihtelevia ja nuoren osaamista kehittäviä. Vapaaehtoiselle suunniteltu työ onkin parhaimmillaan selkeä kokonaisuus, joka mahdollistaa sekä itsenäisen että ryhmätyöskentelyn ja antaa monipuoliset mahdollisuudet uuden oppimiseen.” (CIMO.fi)

Nuorten ryhmätapaamiset (ryhmävaihdot)

Nuorisotoimi tukee 15-25 -vuotiaita nuoria, jotka tahtovat järjestää kulttuurista vaihtoa muiden Euroopan maiden kanssa. Tähän puitteita tarjoaa mm. EU:n nuoriso-ohjelman alainen Nuorten ryhmätapaamiset. Aika ajoin nuorisotoimi kokoaa yhteen nuoria vaihtoja suunnittelemaan ja toteuttamaan, mutta voit tehdä sen myös itse!   

Jos sinä ja ystäväsi tahdotte järjestää ryhmävaihdon, ottakaa yhteyttä nuorisotoimeen. Nuorisotoimi tarjoaa apua hakemusten täyttämisessä ja budjetin ym. suunnittelussa, ja kumppaniryhmän etsimisessä, sekä järjestää aikuisia valvojia hanketta tukemaan.Lisätietoa nuorten ryhmätapaamisissta löydät muun muassa maailmalle.netistä sekä CIMOn (kansainvälisen henkilövaihdon keskus) sivuilta EU:n nuoriso-ohjelman alta.

”Nuorten ryhmätapaaminen kokoaa nuoret eri maista toimimaan yhdessä - suunnittelemalla ryhmätapaamisen nuoret voivat luoda kumppanuuksia ja tavata toisia eurooppalaisia nuoria. Ryhmätapaaminen on hanke, jonka nuoret itse suunnittelevat ja toteuttavat omalla vapaa-ajallaan ideoimansa teeman ympärille. Ryhmätapaamisen voivat tehdä 15-25-vuotiaat nuoret. Tapaamisen voi järjestää joko kahden, kolmen tai useamman maan välisenä ja se toteutetaan aina jossain tapaamiseen osallistuvassa maassa.” (CIMO.fi)

 Kansainvälistyä voi kotonakin!

Ranualla vilisee kaduilla myös kansainvälistä väriä. Alkamalla mukaan talkoilemaan tai vaikka vain hengailemalla kansainvälisten EVS- vapaaehtoisten ja ulkomaalaisten harjoittelijoiden kanssa, voit parantaa kielitaitoasi ja hyvällä tuurilla jopa sitoa elämänmittaisia ystävyyssuhteita!

Nuorisotoimi ottaa aina mielellään vastaan apua kansainvälisten tutustuttamisessa paikkakuntaan ja kuntalaisiin. Voisit esimerkiksi tutoroida, opettaa suomea, esitellä suomalaista ruoka ym. kulttuuria tai vain olla ystävä ja ottaa heitä mukaan harrastuksiin ja muuhun toimintaan. Kultainen hilla- festarit ovat hyvä mahdollisuus päästä talkoilemalla mukaan kansainväliseen säpinään!

YHTEYSTIEDOT

Nuoriso- ja vapaa-aikatoimi
Anitta Jaakola
Vapaa-aikatoimenjohtaja
Aapiskuja 6B
97700 Ranua
Puh: 0400 176 792
anitta.jaakola@ranua.fi