syba.jpg

Oma talous

 

OMA TALOUS 

Voit helposti seurata rahan käyttöäsi ja varakkuuttasi pitämällä kirjaa menoista ja tuloista. Vältä varojesi yli elämistä!

Maksa laskut eräpäivään mennessä, Joskus voi käydä niin, ettei rahaa ole vielä eräpäivänä laskujen maksuun, mutta tiedät pystyväsi maksamaan ne pian. Silloin voit ottaa yhteyttä velkojaan ja sopia uudesta eräpäivästä.

Jos et kykene suoriutumaan laskujen ja velkojen maksusta, ota yhteyttä talous- ja velkaneuvojaan. Neuvonta on kuntien järjestämää maksutonta palvelua. Velkaneuvoja auttaa sinua taloudellisen tilanteen tasapainottamisessa ja velkojen järjestelemisessä.

Mitä nopeammin toimit ongelmatilanteissa, sitä paremmin säästyt lisämaksuilta ja -harmeilta. 

Ranuan kunta, talous- ja velkaneuvonta Tiina-Maria Puttonen. Hän on pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen maanantai tavattavissa infopoliksen tiloissa, os. Pappilantie 9.
Puhelinneuvonta ja ajanvaraus: to ja pe klo 10-12 numerosta 040 8321571


Opintotuki


Opintotuki turvaa toimeentulosi opiskeluiden aikana. Opintotukeen kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus.

Voit hakea opintorahaa täytettyäsi 17 -vuotta. Opintorahan määrä riippuu oppilaitoksestasi, asumismuodostasi, siviilisäädystäsi ja alle 20 -vuotiailla vanhempien tuloista. Voit hakea asumislisää muuttaessasi vanhempiesi luota vuokrasuhdeasuntoon. Asumislisän määrään vaikuttaa alle 18 -vuotiailla vanhempien tulot.

Opintotukihakemuskaavakkeita saa Kelan toimistoista, oppilaitoksista tai sen voi täyttää sähköisesti netissä.

Lisätietoja saat Kelan toimistoista tai netissä osoitteessa www.kela.fi

Kela, Ranuan toimisto. Avoinna ma ja pe 10 - 15. Osoite: Keskustie 1, 97700 RANUA.