Asumismuodot
Asumismuotoja on omistusasunto, vuokra-asunto, osaomistusasunto ja asumisoikeusasunto. Valitse itsellesi sopivin!

Asuntoja voit etsiä tuttavien kautta, lehtien ilmoituspalstoilta, ilmoitustauluilta ja internetistä. Lisäksi kannattaa laittaa sanomalehtiin oma ilmoitus. Apua ja tukea asunnon metsästykseen saat myös kunnan asuntotoimistosta.


ASUMISMUODOT
    

Vuokra-asunto
Vuokra-asuminen on usein ensimmäinen ratkaisu kotoa muuttavalle nuorelle ja opiskelijalle. Asunnon hankkiminen on helpompaa, halvempaa eikä niin sitovaa kuin oman asunnon ostaminen.

Omistusasunto
Omistusasunto on pidemmän päälle halvin asumismuoto. Asunto ostetaan yleensä osittain rahoitettuna pankkilainalla. Asunto ostetaan kokonaan sen omistajalta ja ostaja maksaa asunnon hintaan lainaamansa rahat takaisin pankille.
Pankeilla on nimenomaan nuorille ensiasunnon hankkijoille edullisia vaihtoehtoja.

Omistusasunnon rahoitat parhaiten asuntolainalla. Kun hankit lainalupauksen etukäteen, voit tehdä tarjouksen heti kun oikea asunto löytyy. Asuntolainalla voit myös maksaa osuutesi taloyhtiön lainasta.

Asuntolainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Jos olet 18 - 39 -vuotias ensiasunnon ostaja, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Oman asunnon ostaminen ja asuntolainan ottaminen liittyvät yleensä kauaskantoisiin suunnitelmiin. Siksi suunnitelmissa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset muutokset tulevissa elämäntilanteissa

Osaomistusasunto
 Osaomistusasunnon ideana on saada pienellä pääomalla, erilaisin rahoitusvaihtoehdoin ja pitkällä aikavälillä asunto omistusasunnoksi. Osaomistusasunto on järjestely, jossa henkilö hankkii osan asuntoon oikeuttavista osakkeista ja tulee vuokralaiseksi asuntoon. Osaomistusasunnot ovat joko valtion tukemia tai vapaarahoitteisia. Oma osuustesi on noin 10 - 30 % asunnon hinnasta.

Asumisoikeusasunto
Asumisoikeusasuminen ei ole omistamista eikä vuokraamista. Aluksi maksetaan pieni prosentuaalinen summa asunnon hinnasta asumisoikeusmaksuna ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta eli vuokraa. Asuntoa ei voi lunastaa omaksi missään asumisen vaiheessa.

Saat asunnon hallintaasi tekemällä omistajan kanssa asumisoikeussopimuksen, joka käy myös lainan vakuudeksi. Asumisoikeusasunnon hankkimiseksi tarvitset vain 15 % asunnon hinnasta. Asumisoikeusmaksua varten ottamasi lainan korot ovat verovähennyskelpoisia.

Alivuokaraus
Vuokranantajan suostumuksella vuokralainen saa vuokrata huoneistosta enintään puolet toiselle asumiskäyttöön alivuokrauksena. (Alivuokralainen ei saa luovuttaa hallitsemaansa huoneiston osaa toiselle.) Alivuokraus on vuokralaisen vuokralaisena oloa ja hyvä tilapäisratkaisu silloin tällöin.

Asuntotoimisto
Omaa kotia etsiessäsi kannattaa kysyä kunnan asuntotarjontaa Kolarin asuntotoimistosta

Isännöitsijä Lenna Pasma puh. 040 489 5008
Toimistosihteeri Kaisa Koivuniemi puh. 040 489 5009

Käyntiosoite on Isopalontie 2, 95900 Kolari

Asuntohakemus tästä linkistä (voimassa 3kk)

Muita mahdollisia asunnon tarjoajia Kolarissa löydät linkistä yksityiset asunnot.