720x120.jpg

Työttömyys

TYÖTTÖMYYS


Töihin tai työharjoitteluun

Kun työt ovat loppuneet tai olet lähdössä opiskelujen jälkeen töihin, ole alusta asti aktiivinen työnhaussa. Jos jäät lomailemaan, työnsaanti vaikeutuu jo parissa kuukaudessa. Työkkäristä saat apua ja välineitä työnhakuun, työhakemusten tekoon ja valmennusta esimerkiksi työhaastattelutilanteisiin.

Hyödynnä työkkärin verkkopalveluja työnhaussa. Avoimet työpaikat –palvelusta löydät ajan tasalla olevat tiedot avoimista työpaikoista. Paikkavahdin avulla voit tilata paikkatietoja suoraan sähköpostiin. Laita työnhakutietosi CV-nettiin. Työnantajat etsivät sieltä sopivia työntekijöitä.

Työharjoittelu tuo kokemusta

Osa työhallinnon työvoimakoulutuksista järjestetään suoraan yritysten tarpeisiin ja koulutuksen suorittaneet voivat työllistyä niihin. Ota selvää näistä koulutuksista. Työharjoittelumahdollisuudesta saat tietoa työvoimatoimistosta. Työharjoittelu on hyvä keino kokeilla erilaisia aloja ja työtehtäviä, saada työkokemusta ja parantaa ammattitaitoa. Työharjoittelu voi olla myös suora väylä töihin. Kun työnantaja näkee, miten hyvin teet työsi, hän saattaa olla valmis palkkaamaan sinut.

Työnantajien tarjoamista työharjoittelupaikoista saat lisätietoa työvoimatoimistosta. Voit myös itse etsiä sopivaa paikkaa.

Työharjoittelusta tehdään sopimus. Sen allekirjoittavat työharjoitteluun osallistuva, työvoimatoimiston edustaja ja työharjoittelun järjestäjä. Kyseessä ei ole työsuhde. Harjoitteluun osallistuvalle maksetaan työharjoittelun ajalta työmarkkinatukea sekä tietyin edellytyksin ylläpitokorvausta. Lisätietoa tuista saat Kemin Kelalta sekä työkkäristä.

Töitä voit etsiä niin paikallisista sanomalehdistä kuin Internetistä työkkärin sivuilta mol.fi. Lisäksi voit tietysti mennä suoraan haluamaasi paikkaan kysymään töitä! Samalla voit myös jättää ”muistutukseksi” avoimen hakemuksen, jota työnantaja voi käyttää jos tarvitsee työntekijää myöhemmin.

Tutustu työministeriön sivuihin, valitse osio työnhaku ja sieltä ammattinetti.  Sieltä löydät monipuolista tietoa mm. ammateista, työnhausta  ja urasuunnittelusta. Tsekkaa myös linkkilistan Työnhakuopas sivusto, missä voit myös harjoitella työhakemuksen tekemistä.

Koulutuslinja neuvoo sinua numerossa 010 60 76888 koulutukseen, opintojen rahoitukseen, ammatteihin ja aloihin liittyvissä asioissa.