720x120.jpg

Työnhaku

TYÖNHAKU


Töihin tai työharjoitteluun

Kun työt ovat loppuneet tai olet lähdössä opiskelujen jälkeen töihin, ole alusta asti aktiivinen työnhaussa. Jos jäät lomailemaan, työnsaanti vaikeutuu jo parissa kuukaudessa. Työkkäristä saat apua ja välineitä työnhakuun, työhakemusten tekoon ja valmennusta esimerkiksi työhaastattelutilanteisiin.

Hyödynnä työkkärin verkkopalveluja työnhaussa. Avoimet työpaikat –palvelusta löydät ajan tasalla olevat tiedot avoimista työpaikoista. Paikkavahdin avulla voit tilata paikkatietoja suoraan sähköpostiin. Laita työnhakutietosi CV-nettiin. Työnantajat etsivät sieltä sopivia työntekijöitä.

Tutustu työminiteriön sivuihin valitse osio työnhaku ja sieltä Ammattinettiin.  Sieltä löydät monipuolista tietoa mm. ammateista, työnhausta  ja urasuunnittelusta. Voit myös mennä käymään toimistossa, joka sijaitsee Valtakatu 28, virastotalossa. Tai soita 010 60 400 76.

Koulutuslinja neuvoo numerossa 010 60 76888 koulutukseen, opintojen rahoitukseen, ammatteihin ja aloihin liittyvissä asioissa.

Tutustu työnhakuoppaaseen sähköisesti siellä voit harjoitella myös työhakemuksen tekemistä.

Työnhaku ja työskentely ulkomailla           

Ennen työnhaun aloittamista ulkomailta on hyvä kartoittaa oma kielitaito ja osaaminen sekä oman alan työllisyystilanne kohdemaassa. Euroopan unionin työttömyysaste on edelleen korkea, eikä työpaikkaa ole välttämättä helpompi löytää ulkomailta kuin kotimaasta. Asuminen ja työskentely toisessa Euroopan maassa vaatii kykyä sopeutua toisenlaiseen kulttuuriin. Lisäksi on otettava selvää erilaisista verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä. Paras tapa valmistautua on hankkia hyvät tiedot maasta, jossa aikoo työskennellä.

Katso tarkemmin työministeriön sivuilta, valitse sieltä työnhaku ja sitten työnhaku ulkomailla.

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Suomen kansalaiset voivat opiskella EU/ETA-maiden oppilaitoksissa samoin ehdoin kuin asianomaisen maan kansalaisetkin. Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan monin eri tavoin: itsenäisesti tai jonkin ohjelman avustuksella, vaihto-oppilaaksi, opiskelijavaihtoon, koko tutkintoa, oman alan täydennyskoulutusta tai jatkotutkintoa suorittamaan.

Lisätietoja ulkomailla opiskelusta saa oman oppilaitoksen kv-koordinaattorilta, työvoimatoimistojen koulutusneuvojilta sekä Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMO:n Maailmalle.net -palvelusta.

Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMO:n kautta on mahdollista myös lähteä opintoihin liittyvään työharjoitteluun ulkomaille.

Kansainvälinen harjoittelu on tarkoitettu pääsääntöisesti opiskelijoille tai opintonsa juuri päättäneille, alaikäraja on 18 vuotta. Harjoittelun avulla tuetaan harjoittelijan ammatillista kehittymistä ja kielitaitoa sekä niin harjoittelijoiden kuin heidän työnantajiensakin yleisiä valmiuksia kansainvälistyä.

Harjoittelupaikkoja on Suomen edustustoissa ja Suomen kielen ja kulttuurin ulkomailla sijaitsevissa opetuspisteissä sekä valtionhallinnossa. Harjoittelupaikkoja on myös kansainvälisissä organisaatiossa, joissa paikat on tarkoitettu korkeakouluopintojensa loppuvaiheessa oleville opiskelijoille tai tutkinnon suorittaneille.

CIMO koordinoi myös pääsääntöisesti teknillisten korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen insinööriopiskelijoille suunnattua IAESTE-ohjelmaa. Muita opiskelijoille tarkoitettuja harjoittelupaikkoja hoitaa mm. AIESEC.

Työharjoitteluun EU/ETA-maihin on niinikään mahdollista lähteä Euroopan unionin Leonardo da Vinci -ohjelman kautta. Koulutusohjelmassa tuetaan opiskelija- ja harjoittelija sekä asiantuntijavaihtoa. Ohjelmaan voivat osallistua ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat sekä vastavalmistuneet ja nuoret työntekijät/työttömät. Leonardo-apurahaa ei kuitenkaan voi hakea yksittäiset henkilöt, vaan oppilaitos, yritys tai muu hakijaorganisaatio jakaa tuen edelleen hankkeen tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoja pohjoismaisista opiskelijavaihto-ohjelmasta sekä Nordjobb-kesätyöohjelmasta saa Pohjola-Nordenista.

Au Pairiksi ulkomaille

Mikäli haluat hakeutua Au Pairiksi ulkomaille, etsi Au Pair -paikkoja mol.fi:n avoimet työpaikat -palvelun ulkomaat-kohdasta. Lisäksi kannattaa katsoa EURES-portaalin avoimet paikat sekä kiinnostavan kohdemaan työhallinnon omat sivut.

Kun lähdet Au Pairiksi ulkomaille, varmistu siitä, että saat kirjallisen sopimuksen. Näin tiedät, mitä tehtäviisi kuuluu, paljonko on viikoittainen työaikasi ja paljonko saat taskurahaa. Viikoittainen työaika on noin 30 tuntia ja tehtäviin voi sisältyä lastenhoidon lisäksi kevyitä kotitaloustöitä. Au Pairilla on oikeus vähintään yhteen kokonaiseen vapaapäivään viikossa.

Yleiseurooppalaisena minimitaskurahana pidetään tällä hetkellä noin 250 euroa nettona kuukaudessa, mutta monissa maissa, joissa on kova pula Au Paireista, perheet saattavat antaa suurempaakin taskurahaa. Taskurahan lisäksi perheen tulee tarjota sinulle maksuttomasti oma huone ja ateriat. Lisäksi tapana on maksaa Au Pairille kielikurssi. Au Pairin ja vastaanottavan perheen välillä ei saa olla sukulaisuussuhdetta.

Selvitä verotus ja vakuutukset

Kun lähdet EU/ETA-maahan Au Pairiksi, ota yhteyttä Kelaan saadaksesi eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Jos aiot olla Suomesta pois yli vuoden, mutkistuvat sosiaaliturva- ja vakuutusasiasi; tästäkin Kela osaa informoida sinua parhaiten. Toisessa EU/ETA-maassa sinun on rekisteröidyttävä paikallisen maahanmuuttoviranomaisen luona kun aiot oleskella maassa yli kolme kuukautta. Työlupaa et tarvitse.

Ennen lähtöäsi Au Pairiksi, ota yhteyttä myös verotoimistoon selvittääksesi, verotetaanko saamaasi taskurahaa Suomessa. Ulkomailla ansaitusta palkasta on annettava Suomeen tietoja, vaikka kyseistä tuloa ei aina verotettaisikaan Suomessa.

Kun lähdet EU/ETA-alueen ulkopuolelle au pairiksi, täytyy sinun yleensä saada kyseiseen maahan työlupa. Lupakäytännöt vaihtelevat eri maissa, lisätietoa löydät esimerkiksi maan suurlähetystön sivuilta. Varsinkin vakuutusasiat kannattaa selvittää huolellisesti – hankkiiko perhe vakuutuksen vai sinä itse.