720x120.jpg

Tytöstä naiseksi

TYTÖSTÄ NAISEKSI


Murrosikä

Murrosiässä lapsesta kasvaa nopeasti nuori. Kehossa tapahtuu paljon muutoksia ja mielessä myllertää. Fyysiset muutokset johtavat sukukypsyyteen. Kaikki kehittyvät eri aikaan, pojat pääsääntöisesti 10-14 -vuotiaina ja tytöt 8-13 -vuotiaina. Ei ole helppoa olla ensimmäinen kehittynyt tyttö tai poika luokallaan. Jokaisesta kasvaa kuitenkin lopulta omanlaisensa aikuinen. Kypsyminen itsenäisyyteen ja vastuuseen vaatii kuitenkin enemmän kuin vain fyysiset valmiudet.


Tytöt murrosiässä

Tyttöjen rinnat alkavat kasvaa 8 - 13 vuoden iässä. Rintojen kasvu on merkki murrosiän alkamisesta. Kasvuaika ja koko vaihtelevat yksilöllisesti. Toinen rinta voi olla toista suurempi. Kasvaessaan rinnat saattavat tuntua aroilta. Omia rintoja ja koko kehoa on hyvä tutkia säännöllisesti. Jos jokin seikka rinnoissa askarruttaa kannattaa jutella siitä äidille tai terveydenhoitajalle. Karvoitusta alkaa tulla sukuelinten juurelle ja kainaloihin. Karvoitus voi myös tihentyä säärissä ja käsivarsissa. Pituuskasvu kiihtyy tytöillä yleensä aikaisemmin kuin pojilla, eli se kuuluu murrosiän alkuvaiheeseen. Tytöillä ihonalainen rasvakerros kehittyy ja antaa pyöreämmät muodot. Lantio pyöristyy. Laihduttamista ei murrosiässä kannata harrastaa sillä se voi olla jopa haitallista pituuskasvulle ja kuukautiskierrolle. Myös muut murrosiän muutokset voivat mennä sekaisin. Laihduttamisella ei pysty estämään naisellisia muutoksia kehossa.

Sekä yli - että alipaino ovat riski terveydelle. Myös tytöillä hiki- ja talirauhasten toiminta vilkastuu. Iho muuttuu rasvaisemmaksi ja hiukset rasvoittuvat helpommin. Finneihin ja ihomatoihin löytyy voiteita kaupoista ja apteekeista ilman reseptiä. Hormonit aiheuttavat muutoksia myös hien koostumuksessa ja omasta hygieniastaan kannattaa huolehtia. Päivittäinen pesu ja vaatteiden vaihto ovat tarpeen. Omaa kehoa ja sen muutoksia  on jännittävä seurata. Siihen kannattaa tutustua ihan joka paikasta.


Kuukautiset

Ensimmäiset kuukautiset alkavat 10,5 - 15,5 vuoden iässä. Kuukautiset ovat luonnollinen osa jokaisen naisen elämää. Kuukautisten alkaminen on merkki siitä että keho toimi niin kuin pitääkin, se on myös merkki siitä, että murrosikä on edennyt varsin pitkälle eli työstä tulee sukukypsä ja hänen kehonsa kykenee raskauteen. Kuukautiset kestävät 3 - 7 päivää. Alussa ne voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti ja kesto voi vaihdella. Tavallisimmin kierron pituus on 21-35 päivää, tavallisimmin 28pv. Täysin normaalia on että kierron pituus vaihtelee kuukausittain. Kuukautisten alkamis- ja päättymispäivät kannattaa merkata kalenteriin jotta pystyy seuraamaan kiertojen säännöllisyyttä. Säännöllinen kuukautiskierto on merkki terveydestä.

Joillakin naisilla voi olla kuukautisiin liittyviä vaivoja kuten kipuja alavatsassa tai runsasta vuotoa. Näitä ongelmia voidaan hoitaa. Puhu asiasta terkkarin tai vanhempasi kanssa. Kuukautisten aikana voi elää ja harrastaa kuten muinakin päivinä. Liikunta on yksi apu kuukautisvaivoihin. Kuukautisten aikana käytetään kuukautissuojia, jotka imevät itseensä vuodon. Suojia on ulkoisia ja sisäisiä. Siteet kiinnitetään alushousuihin ja sisäinen suoja, tamponi, asetetaan emättimen sisään. Peseydy ja vaihda siteitä riittävän usein. Tamponi täytyy vaihtaa viiden tunnin välein.


Raskaana?

Jos olet ollut yhdynnässä ja kuukautiset jäävät pois, kannattaa ensimmäiseksi varmistaa oletko raskaana. Raskaustestin voi ostaa suurimmista marketeista ja apteekeista. Myös terveyskeskuksessa voit tehdä testin. Jos testi näyttä positiivista, kannattaa hakeutua terkkarille tai lääkärille ja kertoa omille vanhemmille tai jollekin muulle turvalliselle aikuiselle joka voi auttaa. Terkkari tai lääkäri kertoo mitä vaihtoehtoja sinulla raskauden suhteen on. Sen jälkeen voit rauhassa miettiä mikä on paras vaihtoehto sinun tapauksessasi.


Kohti aikuisuutta

Itsensä löytäminen tyttönä tai poikana, myöhemmin naisena ja miehenä kestää koko elämän. Ympäristöstä, TV:stä, videoista ym. tulee jatkuvasti esimerkkejä siitä millainen miehen tai naisen pitää olla ja kuinka toimia missäkin tilanteessa. Mediamaailma ei kuitenkaan todellisuudessa toteudu. Aikuisten tehtävä onkin oikoa vääriä käsityksiä ja näyttää esimerkkiä.

Nuori omaksuu käyttäytymismallinsa aikuisilta. Tytöille tärkein naisen malli on oma äiti. Kehittyessään tyttö joutuu kohtaamaan samat ilot ja vaikeudet kuin äitinsä sukupolven naiset. Äidin antama esimerkki ei aina toimi eikä kaikilla ole äitiä, tyttö voi ottaa mallia myös muista ikäisistään tytöistä ja muista aikuisista naisista.

Monelle pojalle aikuisen miehen malli on isä. Kehittyessään poika kohtaa samat vaikeudet ja ilot kuin oman sukupolven miehet. Kaikilla ei kuitenkaan ole isää tai häntä näkee vain harvoin, tällöin hyvän miehen malli voi olla esimerkiksi  miesopettaja, valmentaja tai muu luotettava aikuinen. Murrosiässä asioita alkaa ajatella eri tavoin. Nuori ei enää halua olla äidin ja isän lapsi vaan itsenäinen ihminen. Oma tulevaisuus häämöttää ja siihen liittyy odotuksia ja toiveita. Lapsuuden jättäminen ei ole helppoa, ja se voi herättää ristiriitaisia tunteita.

Liitteet