720x120.jpg

Pojasta mieheksi

POJASTA MIEHEKSI


Murrosikä

Murrosiässä lapsesta kasvaa nopeasti nuori. Kehossa tapahtuu paljon muutoksia ja mielessä myllertää. Fyysiset muutokset johtavat sukukypsyyteen. Kaikki kehittyvät eri aikaan, pojat pääsääntöisesti 10 -14 -vuotiaina ja tytöt 8 -13 -vuotiaina. Ei ole helppoa olla ensimmäinen kehittynyt tyttö tai poika luokallaan. Jokaisesta kasvaa kuitenkin lopulta omanlaisensa aikuinen. Kypsyminen itsenäisyyteen ja vastuuseen vaatii kuitenkin enemmän kuin vain fyysiset valmiudet.


Pojat murrosiässä

Poikien murrosikä alkaa kivesten kasvulla n. 10 - 14 ikäisenä. Kivekset alkavat tuottaa sukupuolihormoneja, tärkeimpänä testosteronia. Peniksen kasvu alkaa yleensä vasta sen jälkeen kun karvoitus on alkanut. Karvoja kasvaa sukuelinten ympärille, kainaloihin, kohta myös ylähuuleen ja leukaan. Karvoituksen määrä on yksilöllistä. Peniksen koko yleensä askarruttaa poikia. Sen suuruudesta tai pienuudesta ei kannata kantaa liikaa huolta. Penis kasvaa kahteenkymmeneen ikävuoteen saakka ja jokaiselle tulee juuri sellainen penis jollainen hänelle kuuluu. Joillakin pojilla esinahka voi olla tiukka ja sitä kannattaakin silloin käydä vaikka terkkarille näyttämässä, sillä liian ahdas esinahka vaikeuttaa alapesua ja silloin sinne saattaa pesiytyä tulehduksia aiheuttavia eritteitä.

Murrosikään kuuluva nopea pituuskasvu alkaa yleensä käsien ja jalkojen venymisellä, paidat ja housut jäävät pieniksi. Pituutta saattaa vuodessa tulla jopa 10 cm lisää. Kurkunpään laajeneminen ja äänihuulien kasvu merkitsee äänenmurrosta. Ääni muuttuu matalammaksi ja muutosvaiheessa äänen taso saattaa vaihdella äkillisesti. Myös ihossa tapahtuu muutoksia. Hiki- ja talirauhasten toiminta vilkastuu ja iho muuttuu rasvaisemmaksi. Tämä aiheuttaa joillekin ihomatoja (mustapäitä) ja finnejä. Myös hiukset rasvoittuvat nopeammin. Rasvainen ruoka ja liikunnan puute saattavat lisätä ongelmia.


Siemensyöksyt

Siemensyöksyt alkavat keskimäärin 14 -vuotiaina. Tämähän tarkoittaa sitä, että jos on yhdynnässä sukukypsän (kuukautiset ovat alkaneet) tytön kanssa, voi tulla isäksi. Siemensyösyn alkaminen tarkoittaa että kehosi toimii niin kuin pitääkin. Syöksy voi tulla myös unen aikana. Yhdessä siemensyöksyssä tulee n. 1  -2 teelusikallista siemennestettä, joka sisältää miljoonia siittiöitä.


Kohti aikuisuutta

Itsensä löytäminen tyttönä tai poikana, myöhemmin naisena ja miehenä kestää koko elämän. Ympäristöstä, TV:stä, videoista ym. Tulee jatkuvasti esimerkkejä siitä millainen miehen tai naisen pitää olla ja kuinka toimia missäkin tilanteessa. Mediamaailma ei kuitenkaan todellisuudessa toteudu. Aikuisten tehtävä onkin oikoa vääriä käsityksiä ja näyttää esimerkkiä. Nuori omaksuu käyttäytymismallinsa aikuisilta. Tytöille tärkein naisen malli on oma äiti. Kehittyessään tyttö joutuu kohtaamaan samat ilot ja vaikeudet kuin äitinsä sukupolven naiset. Äidin antama esimerkki ei aina toimi eikä kaikilla ole äitiä, tyttö voi ottaa mallia myös muista ikäisistään tytöistä ja muista aikuisista naisista.

Monelle pojalle aikuisen miehen malli on isä. Kehittyessään poika kohtaa samat vaikeudet ja ilot kuin oman sukupolven miehet Kaikilla ei kuitenkaan ole isää tai häntä näkee vain harvoin, tällöin hyvän miehen malli voi olla esimerkiksi miesopettaja, valmentaja tai muu luotettava aikuinen. Murrosiässä asioita alkaa ajatella eri tavoin. Nuori ei enää halua olla äidin ja isän lapsi vaan itsenäinen ihminen. Oma tulevaisuus häämöttää ja siihen liittyy odotuksia ja toiveita. Lapsuuden jättäminen ei ole helppoa, ja se voi herättää ristiriitaisia tunteita.

Liitteet