720x120.jpg

Päihteet

PÄIHTEET


Tupakointi

"Jos tupakointi keksittäisiin tänä päivänä, se varmaankin luokiteltaisiin laittomaksi päihteeksi AIVAN kaikille ikään katsomatta.”

Tupakointi on terveydelle haitallista ja senpä vuoksi sitä yritetään rajoittaa niin tupakkalailla kuin tupakoimattomien alueiden ja tilojen sijoittelulla. Myös kaupat myyvät nykyään tupakkatuotteiden rinnalla tuotteita, jotka auttavat pääsemään tupakkariippuvuudesta eroon. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee maailmassa n. 5 miljoona ihmistä joka vuosi, eikä kuolema ole ”helppo”.

Tavallisimmin tupakointi aiheuttaa:

yskää, limaa kurkussa, hengitystientulehduksia, vatsakipuja, päänsärkyä, hermostuneisuutta, univaikeuksia, verenkierron heikentymistä (sormet, varpaat)Tupakointiin syntyy voimakas riippuvuus. Lopettaminen on kuitenkin vain itsestä kiinni! Apuja riippuvuuden aiheuttamiin oireisiin löytyy kyllä. Tsekkaa sivu tupakka.org, sieltä löytyy lisää tietoja.


Nuuska

Nuuska on tupakkaa jota laitetaan ylähuulen alle. Yleisimmin sitä käyttävät nuoret miehet. Nuuskan haittavaikutukset näkyvät usein vasta pitkäaikaisessa käytössä vaikka haittaa tapahtuu joka kerran kun nuuskan huulen alle laittaa. Nuuskaa luullaan vaarattomammaksi kuin tupakkaa mutta toisin on. Jo 15g nuuskaa vastaa nikotiinimäärältä 20 tupakkaa!

Nuuskan myynti on Suomessa laitonta.


Alkoholi

Osa aikuisista käyttää alkoholia silloin tällöin, eivät kaikki. Aikuisen elimistö kestää alkoholia paremmin kuin nuoren, osalla aikuisista on sairaus nimeltä alkoholismi. Mikä tarkoittaa lyhyesti sitä että alkoholi hallitsee käyttäjäänsä eikä päinvastoin. Kavereilta saatat kuulla että joku on juonut niin paljon, että ei muista mitä on edellisenä iltana tehnyt - hän on silloin vaurioittanut aivojaan. Juomisen jälkeinen tila krapula, on myrkytystila joka syntyy alkoholinkäytön jälkivaikutuksena. Oireina: päänsärky, pahoinvointi, vapina ja masennus.

Koska nuoria ja lapsia halutaan suojella, on alaikäisiltä (alle 18v) alkoholin käyttö, myynti ja välittäminen laissa kielletty, myös hallussapito.

Kaverit ja isommat tuttavat saattavat tarjota sinulle alkoholia, kieltäydy - siihen on monta hyvää syytä,
tässä muutamia:

    * Humalassa tapaturmariski on suurempi.
    * Humalatila on aina nuoren aivoille riski.
    * Kännissä örveltävänä et myöskään tee itsestäsi hyvää vaikutusta, ainakaan vastakkaiseen sukupuoleen.

Pullo olutta lihottaa yhtä paljon kuin saman verran ruokaöljyä! Nuoren maksa polttaa alkoholia huonosti ja hitaasti. Niin kauan kuin veressä on alkoholia maksa polttaa vain sitä…eli grilliruoat ja muut herkut jättävät energiansa elimistöön. Pitkällä tähtäimellä alkoholin juominen näkyy kaljamahana ja se jos mikä ei ole kaunis näky!

Jos jollain läheiselläsi on mielestäsi ongelmia alkoholin kanssa käy vilkaisemassa linkit osioon kerättyjä sivuja, tai käänny jonkun sinulle turvallisen aikuisen puoleen. Alle 20-vuotiaille alkoholiperheiden nuorille tarkoitettu chat- ryhmä osoitteessa www.helppimesta.fi/Kolo. Mukana kummina Al- Anonin aikuinen jäsen.


HuumausaineetLääkkeet

Huumausaineita on useita, jotkut ovat ihan laillisia reseptilääkkeitä, jotka on lääkäri määrännyt. Toiselle määrättyjen lääkkeiden käyttö tai lääkkeiden käyttö yhdessä päihteiden kanssa on erittäin vaarallista.


Huumeet

Kaikesta varoittelusta huolimatta osa ihmisistä ajautuu kokeilemaan ja sitä kautta käyttämään huumeita. Syitä tähän  on yhtä paljon kuin käyttäjiä. Jopa kokeilun seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Kokeilla voi jopa tietämättään. Esimerkiksi bileissä joku voi tarjota jotain, jonka sisällöstä et tiedä. Kieltäydy silloin.

Laittomia huumeita ovat mm. hasis, marihuana, amfetamiini, ekstaasi, LSD, kokaiini, heroiini ym…Laittomia huumeita näkyy erivärisinä ja muotoisina kapseleina ja tabletteina. Huumeita myydään myös jauheina, kiteinä, nesteinä, makeisten näköisinä tai sokeripaloihin imeytettynä. Ulkonäöstä ei voi päätellä mitä ne sisältävät. Huumeiden vaikutus voi kestää muutamista minuuteista, tunteihin tai jopa loppuelämän. Myrkytystila voi päättyä kouristeluun, koomaan tai kuolemaan.

Huumeet vaikuttavat aisteihin. Ajan ja paikan taju hämärtyy. Vaikutukset ovat eri kerroilla ja eri ihmisillä yleensä erilaiset. Huumeiden tarjoajat / myyjät yrittävät jännittävyyden ja kiehtovuuden keinoin saada uusia kokeilijoita mukaan.

Huumeet tuhoavat aivosoluja ja voivat varastoitua elimistöön pitkiksikin ajoiksi. Käytön aiheuttamia seurauksia ovat: muistin huononeminen, paineensietokyvyn lasku, vakavat mielenterveyden oireet. Tyypillisiä oireita huumeiden käytöstä ovat harha-aistimukset, harhaluulot ja kuvitelmat. Jotkut harhat saattavat toistua itsestään jopa kuukausien kuluttua käytöstä.

Huumeiden käyttöön liittyy myös suuri riski saada HIV tai hepatiitti tartunta.

Käytön vakiintuessa aine hallitsee käyttäjän elämää. Eli hänestä tulee riippuvainen, yleiskunto heikkenee ja käyttöannokset kasvavat koko ajan. Oireilustaan huolimatta käyttäjä kokee kaiken olevan omassa hallinnassaan. Huumeet ovat kalliita ja niiden hankkimiseen tarvitaan rahaa.  Kun rahaa ei ole sitä täytyy hankkia keinoilla millä hyvänsä. Niinpä huumepiireissä monenlainen rikollisuus on arkipäivää.

Jos sinulla tai läheiselläsi on ongelmia päihteiden kanssa ota yhteyttä:

    * Kouluterveydenhoitajaan (016) 259 819, opettajaan, koulukuraattoriin 0400 - 893 426,  nuorisotyöntekijään. He ovat aikuisia, jotka ovat vaitiolovelvollisia sinua kuuntelemaan ja jotka ohjaavat ja auttavat sinua tarvittaessa avun ja tuen haussa.
    * Tietoa ja neuvoa löydät myös www.paihdelinkki.fi , MLL:n nuorten puhelimesta 0800 120 400 ja Irti huumeista puhelimesta: 010 80 4550 meilillä: info@irtihuumeista.fi

Liitteet