720x120.jpg

Opiskelu ulkomailla

Nuorisotiedotusnurkka Nuppi

OPISKELU ULKOMAILLA

Suomen kansalaiset voivat opiskella EU/ETA-maiden oppilaitoksissa samoin ehdoin kuin kyseisen maan kansalaisetkin. Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan monin eri tavoin: itsenäisesti tai jonkin ohjelman avustuksella, vaihto-oppilaaksi, opiskelijavaihtoon, koko tutkintoa, oman alan täydennyskoulutusta tai jatkotutkintoa suorittamaan.

Lisätietoja ulkomailla opiskelusta saa oman oppilaitoksen kv- koordinaattorilta, työvoimatoimistojen koulutusneuvojilta Kemissä: sekä Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen CIMOn Maailmalle.net-palvelusta.

Kielitaito ja kansainvälisyyskokemukset avaavat useita uusia ovia! Opiskeleminen ulkomailla parantaa varmasti kielitaitoasi ja antaa tehokkaasti valmiuksia tulevaisuuttasi varten.

OPISKELIJAVAIHTO

Oppilasvaihto on toimintaa, jossa tavallisesti 14–18-vuotiaat oppilaat tutustuvat vieraan maan kieleen ja kulttuuriin. Yleensä vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheessä ja käyvät paikallista koulua lukuvuoden ajan.

Oppilasvaihtoa järjestävät Suomessa muun muassa

  • AFS (American Field Service) joka toimii yli 50 maassa ja vaihto-ohjelmiin osallistuu joka vuosi 10 000 nuorta.
  • ASSE (American Scandinavian Student Exchange)
  • EF (Education First) Opi kieltä siinä maassa missä sitä puhutaan.
  • Rotaryn nuorisovaihto tarjoaa vuosittain noin 7 000 nuorelle mahdollisuuden tutustua eri maiden kulttuureihin.
  • STS Vaihto-oppilasohjelmia 14-18 -vuotiaille nuorille Tilaisuus lähteä vaihto-oppilaaksi ulkomaille tarjoutuu vain kerran elämässä.  STS vaihto-oppilaana näet ja koet toisen kulttuurin aivan kuin olisit yksi paikallisista asukkaista.
  • YFU (Youth For Understanding) Haku lukuvuoden 2008-2009 ohjelmiin on käynnissä aina 15.3.2008. Valittavanasi on 30 kohdemaata!

Nuorisovaihto

Nuoret pääsevät tutustumaan maahan opiskellen tai töitä tehden, esimerkiksi leireillä.

Opiskelijavaihdoksi kutsutaan toimintaa, jossa opiskellaan osa kotimaisesta tutkinnosta ulkomailla.

Sana oppilasvaihto tulee siitä, että vaihto-ohjelmaan osallistuvat maat vaihtavat oppilaita keskenään. Isäntäperheet ovat tavallisesti vapaaehtoisia, ja niissä on usein samanikäinen lapsi, joka on osallistunut tai aikoo osallistua vaihto-ohjelmaan. Ohjelmia hoitavat järjestöt etsivät yleensä sopivat isäntäperheet oppilaalle.

Nuorisovaihtoa tarjoavat

  • Allianssi: Töihin ulkomaille…Haluatko harjoittaa kielitaitoasi? Kiinnostavatko vieraat kulttuurit? Tarvitsetko työkokemusta? Haluatko vaihtelua elämääsi?
    Allianssin nuorisovaihto tarjoaa kiinnostavia vaihtoehtoja, kun haluat lähteä töihin ulkomaille. Voit lähteä Allianssin kautta vaikkapa hotellityöhön Englantiin tai leiriohjaajaksi Yhdysvaltoihin.
  • Suomen lions: Lions-nuorisovaihto on 16 – 21 –vuotiaiden nuorten lyhytaikaista, pääasiassa kesäaikana tapahtuvaa, eri maiden elämään ja kulttuuriin tutustuttavaa toimintaa.