720x120.jpg

Maahanmuuttajat

Nuorisotiedotusnurkka Nuppi

MAAHANMUUTTAJAT

Suomessa asuu vakinaisesti lähes 110 000 ulkomaalaista. Monet heistä ovat tulleet perhesiteiden, työnteon tai opiskelun perusteella. Suomi on ottanut ja ottaa edelleen vastaan myös pakolaisia ja vastaavassa asemassa olevia, jotka ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa. Maahantulo ja maassa oleskelu vaatii erilaisia lupia riippuen siitä mistä maasta tullaan. Suomen kansalaisuuden voi saada hakemuksesta, kun on asunut Suomessa riittävän pitkään. Vaikka oikeuksissa ja velvollisuuksissa on eroja suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä, kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Lue lisää: Suomi.fi - Maahan- ja maastamuutto

Työministeriöstä saat lisätietoa maahanmuuttoasioihin liittyen: 

  • ulkomaalaisten työnteko Suomessa
  • turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotto
  • maahanmuuttajien kotoutuminen ja
  • etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen

Pakolais- ja maahanmuuttoasioita hoitavat Suomessa useat viranomaiset joista keskeisimmät ovat sisäasiainministeriö ja Ulkomaalaisvirasto sekä ulkoasiainministeriö, opetusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö. Suomessa pysyväisluonteisesti asuvat ulkomaalaiset saavat käytännössä samat palvelut ja sosiaaliturvan kuin Suomen kansalaiset. Jokaisella hallinnonalalla on näin ollen vastuuta myös maahanmuuttajista normaalitoiminnassaan.

Infopankki.fi sivuilta löytyy maahanmuuttajille tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta yli kymmenellä kielellä.

Kemin kaupungissa maahanmuuttajien palveluun voi tutustua Kemin kaupungin sosiaalityön sivustolla nimikkeellä Pakolaistoiminta Kemissä.

Pakolaistyöntekijä
Ilkka Passlin
Sosiaalitoimisto,
Keskuspuistokatu 30
94100 Kemi
Puhelin: (016) 259 508

Kotoutumislain piiriin kuuluvat maahanmuuttajat Työvoimaohjaaja Teija Huuki, puh. 010 60 46883

Osoitteesta www.kaapeli.fi/mamu voivat muutkin kuin maahanmuuttajat käydä lueskelemassa maahan muuttaneiden nuorten kertomuksia kokemuksistaan.