720x120.jpg

Ammatinvalinta

AMMATINVALINTA

 

AVO on ammatinvalintaohjelma. Se on tarkoitettu erityisesti sinulle joka pohdit ammatti- ja koulutusvalintojasi peruskoulun tai lukion pohjalta. AVO auttaa sinua löytämään tarvittavia tietoja ja pohtimaan ratkaisujasi.

Ammatin valintaa joutuu pohtimaan ensimmäisen kerran peruskoulun tai lukion päättyessä, vaikka ei vielä tietäisikään millaista työtä haluaa tehdä. Valinta ei kuitenkaan ole lopullinen, sillä työelämä muuttuu jatkuvasti. Kyse onkin enemmän yhdestä vaiheesta ammatinvalinnassa.

Tässä vaiheessa valitaan yleensä jatko-opiskelupaikka. Vaihtoehtoja pohdittaessa on tärkeää miettiä, minkä tyyppiseen työhön haluaisi. Monia vaihtoehtoja voi pitää vielä avoinna, sillä koulutuksen kautta voi useimmiten sijoittua moniin eri ammatteihin ja töihin. Toisaalta moniin ammatteihin on useita koulutusreittejä.

Tutustu tarkemmin ammatteihin ja niihin valmistaviin koulutusohjelmiin oppilaitosten sivuilta.

Opintoluotsi on opetusministeriön palvelu, joka kokoaa yhteen verkosta löytyvät koulutustiedot: Opintoluotsi -portaalista, löydät olennaisen koulutustiedon ja keskeiset www- sivut.

Muistathan, että ammatillista koulutusta vaille oleva alle 25-vuotias, joka on jättänyt hakematta hänelle soveltuvaan koulutukseen, menettää työmarkkinatuen. Peruskoulun suorittaneen on haettava yhteishaussa vähintään kahteen toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.

Päivitetty 4.7.2013