720x120.jpg

Sukupuolitaudit

Nuorisotiedotusnurkka Nuppi

SUKUPUOLITAUDIT

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Jos harrastat seksiä satunnaisen kumppanin kanssa, käytä aina kondomia!

Osa sukupuolitaudeista saattaa kestää oireettomana hyvinkin pitkään. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, voit olla tietämättäsi sukupuolitaudin kantaja ja tartuttaa sen myös kumppaniisi. Jos epäilet saaneesi sukupuolitautitartunnan, ota välittömästi yhteys lääkäriin. Monet sukupuolitaudit saattavat hoitamattomina johtaa vakaviin seurauksiin.

Tietoa ehkäisystä saat myös terveyskeskuksesta puh. (016) 259 705 / (016) 259 111 tai oman koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Sukupuolitautitestin voit teettää myös millä tahansa terveysasemalla ilman ajanvarausta arkisin klo 8 -15. Lääkäri kertoo tuloksen henkilökohtaisesti vastaanottokäynnillä. Puhelimitse tai postitse vastauksia ei yleensä anneta. Henkilökuntaa sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.  Testi voidaan tehdä myös nimettömänä, pelkkää henkilötunnusta käyttäen.

LYHYESTI SUKUPOLITAUDEISTA:

B-HEPATIITTI

Aiheuttaja:
B-hepatiittivirus (HBV).
Itämisaika:
1-5 kuukautta.
Oireet:
Väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus, vatsakivut, pahoinvointi, ripuli. Myöhemmässä vaiheessa ihon ja silmävalkuaisten keltaisuus. Ulosteen värin muuttuminen väriltään harmaaksi ja virtsan muuttuminen tummaksi. Tartunnan saaneista vain joka neljäs saa oireita.
Tartuntatapa:
Maailmanlaajuisesti yleisin on tartunta äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä. Muut: veriteitse esim. suonensisäisten huumeiden käytön yhteydessä, työtapaturmat, tatuoinnit ja ihon lävistykset likaisilla työvälineillä. Suojaamaton sukupuoliyhdyntä.
Hoito:
Ei parantavaa hoitoa. Hoito on oireita lievittävää. Kroonista B-hepatiittia voidaan tietyissä tilanteissa hoitaa interferonilääkkeillä. B-hepatiittia voidaan ehkäistä rokotteella.
Muuta muistettavaa: B-hepatiitti voi kroonistua. Tämä on sitä yleisempää mitä nuorempana tartunnan on saanut. Esimerkiksi synnytyksen yhteydessä tartunnan saaneista lähes 90 % jää loppuiäkseen viruksen kantajaksi. Aikuisena (yli 18-vuotiaat) tartunnan saaneista viruksen kantajaksi jää enää vajaa 5 %. Käytännössä voi siis sanoa, että aikuisena saatu B-hepatiittivirus häviää elimistöstä noin puolessa vuodessa.

KLAMYDIA

Aiheuttaja:
Chlamydia trachomatis -bakteeri.
Itämisaika:
1-2 viikkoa.
Oireet miehillä:
Harmahtava tippavuoto, (usein lievää) kirvelyä virtsatessa. Komplikaationa voi esiintyä lisäkivestulehdus ja tästä johtuva lapsettomuus myöhemmällä iällä. Myös niveltulehduksia voi esiintyä. Miesten saamista klamydia- tartunnoista 25 % on oireettomia.
Oireet naisilla:
Valkovuoto, kirvelyä virtsatessa. Komplikaationa voi esiintyä munasarjatulehdus ja tästä johtuva lapsettomuus. Naisten saamista klamydia-tartunnoista 75 % on oireettomia.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Taudin tarttuminen ei edellytä näkyviä oireita. Taudin voi siis tartuttaa tietämättään.
Hoito:
Antibioottihoito.

KONDYLOOMA

Aiheuttaja:
Papilloomavirus (HPV).
Itämisaika:
Vaihtelee suuresti; useista viikoista jopa vuosiin.
Oireet:
Ihonväriset tai vaaleat syylät sukuelinalueella. Syylien koko ja ulkonäkö vaihtelevat. Kooltaan ne voivat olla mikroskooppisen pieniä, ulkonäöltään litteitä, vaikeasti erottuvia tai kukkakaalimaisen röpeläisiä. Tietyillä virustyypeillä on yhteys kohdunkaulan syöpään, joskin todennäköisyys on pieni.
Valtaosalla tartunnan saaneista tauti on oireeton.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Syylät siirtävät viruksia ihmisestä toiseen suorassa kosketuksessa hinkkautuessaan kumppanin ihoa vasten. Kondomi suojaa tartunnalta vain, mikäli se peittää näkyvät syylät. Taudin tarttuminen ei edellytä näkyviä oireita, eli sen voi tartuttaa tietämättään.
Hoito:
Ei parantavaa hoitoa. Hoitona näkyvien ihomuutosten poistaminen. Itsehoitoon saatavana voiteita ja liuoksia. Syylät poistettavissa myös kirurgisesti joko laserilla, jäädyttämällä tai polttamalla. Tauti voi uusiutua hoidosta huolimatta.

KUPPA

Aiheuttaja:
Spirokeetta (Treponema pallidum).
Itämisaika:
3-4 viikkoa.
Oireet:
Haavauma tartuntakohdassa. Voi ilmetä myös sukuelinten ulkopuolisilla alueilla. Parin kuukauden kuluttua ilmenee mm.huonovointisuutta, lämmönnousua sekä pienitäpläistä ihottumaa joka puolella ihoa. Myöhemmin taudin edetessä saattaa ilmaantua paukamia kämmeniin ja jalkapohjiin, keskushermosto-oireita, päänsärkyä, niskajäykkyyttä. Hoitamaton kuppa saattaa aiheuttaa oireita vielä useiden vuosienkin jälkeen tartunnasta.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Spirokeetta ei läpäise tervettä ihoa, joten tarttumista edesauttavat limakalvo- ja ihohaavaumat. Äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä.
Hoito:
Penisilliini.

SANKKERI, lokeronivusajos

Aiheuttaja:
Chlamydia trachomatis -bakteerin serotyypit L1, L2 ja L3.
Itämisaika:
3-12 vuorokautta tai pidempi.
Oireet:
Pieni matala haavauma - miehillä esinahan alla, naisilla emättimen takaseinämässä. Myös virtsaputkentulehdusta tai kohdunkaulantulehdusta voi esiintyä. 10-30 vuorokauden kuluttua tartunnasta toispuoleiset rauhasten suurentumat ja mahdollisesti avanteita.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Bakteeri tarttuu pienistä limakalvon rikkoutumisista. Ei leviä eritteiden välityksellä.
Hoito:
Antibioottihoito. Taudin myöhemmässä vaiheessa syntyneitä avanteita voidaan joutua hoitamaan kirurgisesti.

SANKKERI, pehmeä-

Aiheuttaja:
Haemophilus ducreyi -bakteeri.
Itämisaika:
4-7 vuorokautta.
Oireet:
Miehillä yksi tai useampia kohoumia esinahan ulko- ja sisäpinnalla. Kohoumat ovat usein varsin kivuliaita. Myöhemmin ne muuttuvat märkiviksi ja haavautuvat parissa vuorokaudessa. Haavan ympäristö punoittaa ja tässä vaiheessa esiintyy toispuoleista nivusrauhasten turvotusta ja mahdollisesti avanteita. Naisilla haavaumat ovat tavallisesti emättimen ulkosuulla, mutta myös kohdunkaulassa tai peräaukon ympäristössä.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Bakteeri tarttuu pienistä limakalvorikkoutumista.
Ei leviä eritteiden välityksellä.
Hoito:
Antibioottihoito.

 SUKUELINHERPES

Aiheuttaja:
Herpes simplex -virus, tyyppi II.
Itämisaika:
4-6 vuorokautta.
Oireet:
Sukuelinalueen kuumotus, kutina. Yleisoireina kuume, flunssan tapaiset oireet, päänsärky, silmien valonarkuus. Myöhemmin ilmaantuvat rakkulat. Rakkuloita esiintyy tavallisesti vain sukuelinalueella. Niitä on kymmenittäin. Kooltaan ne ovat nuppineulan pään kokoisia. Rakkulat rikkoutuvat nopeasti ja jättävät jälkeensä kivuliaan haavauman. Haavauma-alue arpeutuu 7-11 päivässä, jolloin myös viruseritys lakkaa.
Oireet voivat olla myös hyvin lieviä tai ne voivat puuttua kokonaan.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Sukuelinherpes tarttuu suorassa iho- tai limakalvokontaktissa rakkuloiden hankautuessa kumppanin ihoa vasten. Taudin tarttuminen ei edellytä näkyviä oireita. Taudin voi siis tartuttaa tietämättään.
Hoito:
Ei parantavaa hoitoa. Yleensä tauti uusiutuu - alkuvaiheessa hieman useammin. Tautiin ei liity komplikaatioiden mahdollisuutta, joten hoitopäätös tehdään sen perusteella, miten paljon oireet ihmistä kiusaavat. Tarvittaessa voidaan käyttää lääkevalmisteita.

TIPPURI

Aiheuttaja:
Neisseria gonorrhoeae -bakteeri.
Itämisaika:
Miehillä 2-5 vuorokautta, naisilla 2-3 viikkoa.
Oireet:
Miehillä kirvelyä virtsatessa, vaaleanharmaa vuoto virtsaputkesta. Vuoto muuttuu myöhemmin väriltään kellertäväksi. Naisilla valkovuoto, alavatsakivut.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Bakteeria voi esiintyä myös silmän sidekalvolla, jonne se on joutunut käsien kautta, infektoituneen sukuelinalueen koskettelun jälkeen. Vastasyntynyt voi saada silmäinfektion äidiltään synnytyksen yhteydessä.
Hoito:
Antibioottihoito.

TRIKOMONIAASI

Aiheuttaja:
Trichomonas vaginalis -alkueläin.
Itämisaika:
5-28 vuorokautta.
Oireet:
Naisilla vihertävä tai kellertävä, pahanhajuinen kupliva emätinvuoto.
Virtsaaminen voi olla kivuliasta ja virtsaamistarve tihentynyttä. Miehillä tauti on yleensä oireeton.
Tartuntatapa:
Suojaamaton sukupuoliyhdyntä. Miehillä trikomoniaasiloinen elää eturauhasessa ja naisilla emättimessä.
Hoito:
Antibioottihoito.

HIV-INFEKTIO

Aiheuttaja:

HI-virus (Human Immunodeficiency Virus).
Itämisaika:
1-6 viikkoa.
Oireet:
HI-virus heikentää ihmisen immuunipuolustusta. Tauti etenee vaiheittain. Ensivaiheen (1-6 viikkoa tartunnasta) oireita ovat kuume, päänsärky, turvonneet imusolmukkeet, ihottuma, nivelsärky.
Vain joka kolmas tartunnan saanut saa ensivaiheen oireita. Tämän jälkeen HIV-infektio on vuosia täysin oireeton. AIDS-vaiheessa (n. 6 vuotta tartunnasta) potilaan immuunipuolustus on sortunut ja hän altistuu erilaisille tulehduksille ja kasvaimille.
Tartuntatapa:
Veriteitse - esimerkiksi veristen huumeruiskujen välityksellä tai likaisilla työvälineillä tehtyjen tatuointien tai ihon lävistysten yhteydessä. Äidistä lapseen synnytyksen yhteydessä. Suojaamaton sukupuoliyhdyntä.
Hoito:
Ei parantavaa hoitoa. Hoito on oireita lievittävää. Nykyisellä monilääkehoidolla on toistaiseksi onnistuttu hidastamaan HI-virusten lisääntymistä elimistössä sekä kuntouttamaan jopa AIDS-vaiheen potilaita.

Oulun AIDS-tukikeskuksesta saavat tukea HIV-positiiviset ja heidän omaisensa. Sieltä saat tietoja ja neuvoja jos pelkäät saaneesi HIV-tartunnan, ja voit teettää HIV-vasta-ainetestin (3kk:n kuluttua riskitilanteesta). AIDS-tukikeskus järjestää myös valistus- ja tiedotustoimintaa ja antaa materiaalia esimerkiksi esitelmiin ja tutkimuksiin. Kaikki palvelut ovat nimettömiä ja maksuttomia.

HOITOON KANNATTAA HAKEUTUA, JOS ILMENEE...
Kirvelyä virtsatessa, valkovuotoa (naisilla) tai harmahtavaa, vihertävää tippavuotoa (miehillä), näppylöitä, syyliä, haavaumia tai muita ihomuutoksia sukuelinalueella.

MUITA OIREITA VOIVAT OLLA...

  • Väsymys
  • Kuumeilu
  • Ruokahaluttomuus, pahoinvointi, alavatsakivut
  • Nivelkivut
  • Flunssaan viittaavat oireet, päänsärky
  • Sukuelinten kutina

KANNATTAA MUISTAA, ETTÄ EDELLÄ MAINITUT OIREET VOIVAT VIITATA MYÖS MONIIN MUIHIN TARTUNTATAUTEIHIN TAI SUKUELINALUEEN TULEHDUKSIIN.