720x120.jpg

Seurustelu

Nuorisotiedotusnurkka Nuppi

SEURUSTELU

Seurustelemme kaiken ikää. Seurustelulla tarkoitetaan yhdessä olemista ja yhdessä kulkemista, tunteiden, kokemusten ja ajatusten jakamista - ei välttämättä yhteistä seksielämää. Seurustelusuhteissa ei siis välttämättä ole lainkaan seksuaalista kanssakäymistä.

Nuorilla seksikokemukset eivät ole varhaistuneet seurustelusuhteissa viimeisen vuosikymmenen kuluessa. Edelleenkin keskimääräinen yhdyntöjen aloittamisikä on tytöillä 17 ja pojilla 19 vuotta. Mitä muuhun seksuaaliseen kanssakäymiseen tulee, esimerkiksi suutelu- ja hyväilykokeilut aloitetaan keskimäärin 14-16 vuoden ikäisenä.

Seurustelun aloittaminen voi joskus olla vaikeaa: jopa aloitteen tekeminen, ensimmäisen ihastumisen eleen tai sanan osoittaminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Toisaalta eiväthän ihmissuhteet koskaan ole helppoja tai itsestäänselviä. Omien tärkeiden ihmissuhteiden eteen on tehtävä ja on oltava valmis tekemään joskus kovastikin töitä. Aina ei ole helppoa yrittää tehdä vaikutusta omaan ihastukseen ja toisinaan voi olla vaikeaa huomata muiden yrityksiä pyrkiä juttusille tai tehdä vaikutusta.

Niinpä niin - juttelemalla tai keskustelemalla useimmiten seurustelusuhteet alkavat ja sitten toisinaan myös loppuvat. Yleensä seurustelu siis alkaa kummankin osapuolen yhteisestä päätöksestä. Ketään ei voi pakottaa seurustelemaan kanssaan. Seurusteluun tarvitaan tavallisesti myös molemmin puoleisia tunteita. Tunteet jotakin ihmistä kohtaan voivat kehittyä pikkuhiljaa, vaivihkaa tai sitten voi ihastua johonkin ihan yhtäkkiä.

Rakastuminen on upea tunne. Maailma näyttää vaaleanpunaiselta, sydän hakkaa, keskittymiskyky on tipotiessään. Rakastumisen kyllä tunnistaa, kun se osuu kohdalle. Rakastuminen nostaa tunteet pintaan. Kaikki, mikä liittyy ihastumisen tai rakastumisen kohteeseen, on maailman upeinta ja ihaninta. Tuskallisinta ensimmäisissä ihastumisissa yleensä on se, että ne ovat raastavan yksipuolisia. 

Seurustelu on jo astetta vakavampaa ihastumista. Seurustelun aloittaminen tarkoittaa melkoista vastuuta toisesta ihmisestä ja yhteisestä suhteesta. Muistathan, ettei kukaan ole täydellinen. Hän, joka vaaleanpunaisten linssien läpi näytti Mr. tai Miss Täydelliseltä, onkin vain ihan tavallinen ihminen - kuten sinäkin.

Mustasukkaisuus ja omistamisenhalu ovat kavalia käärmeitä, joiden ei kannata antaa liiaksi luikerrella suhteeseen. Pieninä määrinä ne kuuluvat asiaan, mutta jos niille antaa ylivallan, ne ennen pitkää tuhoavat suhteen. Toisesta ihmisestä ei myöskään pidä tulla riippuvaiseksi - se, että seurustelet jonkun kanssa ei tarkoita sitä, ettetkö pystyisi viettämään aikaa ilman häntäkin. Pahin virhe jonka voit rakastumisen huumassasi tehdä on se, että unohdat omat ystäväsi! Yhtälailla seurustelukumppanillasi tulee olla omiakin ystäviä.

Valitettavasti murrosikäisten tyttöjen ja poikien ajatukset seurustelusta eivät aina kohtaa. Poikia kiinnostavat yleensä enemmän seksiin kuin rakkauteen liittyvät asiat, tytöt taas haaveilevat romanttisesta rakkaudesta ja satuprinssistä. Järki jää rakastuessa tunteiden peittoon, ja siksi rakastunut ihminen on valitettavan helposti haavoittuva.