720x120.jpg

Seksi Ehkäisy

SEKSI JA EHKÄISY

Seksi on hieno juttu, jota ei kannata pilata turhalla hätiköinnillä. Parasta se on silloin, kun se tapahtuu sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa on muutakin yhteistä kuin promillet veressä. On tärkeää, että tunnet kumppanisi ja hän tuntee sinut, jotta asiaa voisi hyvillä mielin muistella seuraavanakin päivänä.

Jos sinusta tuntuu, ettet vielä ole valmis ottamaan vastuuta itsestäsi ja tekemisistäsi, älä kiirehdi! Molemminpuolinen toisen tunteiden ja toiveiden huomioon ottaminen on koko jutun avain. Kenenkään painostuksesta ei seksiin pidä ryhtyä. Jos vastapuoli on liikkeellä metsästystarkoituksessa, katkaise peli heti alkuunsa.

Mikään syy harrastaa seksiä ei myöskään ole se, että kaikki kaverit ovat jo keränneet kokemuksia. Usein jutut kiertävät kaveripiirissä juuri siksi, ettei kukaan uskalla myöntää kokemattomuuttaan, jottei tulisi leimatuksi nynnyksi.

Seksi kuuluu elämään, mutta ennen kuin sitä alkaa harrastamaan on syytä olla hyvin tietoinen raskauden ja sukupuolitautien ehkäisystä. Huolimattomuudella ja välinpitämättömyydellä saattaa olla kohtalokkaat seuraukset.


Ehkäisy

Ehkäisystä huolehtiminen osoittaa vastuuntuntoa sekä itsestä että kumppanista. Jos vastapuoli vähättelee ehkäisyn tarpeellisuutta, älä lähde mukaan leikkiin. Raskaaksi voit tulla tai sukupuolitaudin voit saada jo ensimmäisellä kerralla.

Ehkäisyvälineitä

Kondomi
on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta! Sen käyttäminen on suositeltavaa varsinkin, jos sukupuolielämä ei ole säännöllistä. Kun sen käytöstä on sovittu etukäteen, se sujuu luontevasti eikä häiritse tunnelmaa. Jos kondomiin suhtautuu myönteisesti, tuntuu se myös mukavalta käyttää. Kondomeja voit ostaa kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta, automaateista ja apteekeista.


Ehkäisypillerit
ovat sopiva ehkäisymenetelmä, jos sukupuolielämä on säännöllistä. Ne ovat hormonivalmisteita, jotka estävät munasolun kypsymisen ja irtoamisen ja/tai muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Pillereiden hankkiminen edellyttää aina lääkärillä käyntiä reseptin saamiseksi ja jatkossakin lääkärin säännöllisiä kontrolleja.

Pillereiden käyttö vaatii erityistä vastuuntuntoa ja huolellisuutta, sillä ne on otettava säännöllisesti joka päivä. Jos yksikin pilleri unohtuu, on seuraaviin kuukautisiin asti käytettävä jotain muuta ehkäisymenetelmää.


Kierukka

on kohdunsisäinen ehkäisyväline, jonka lääkäri asettaa paikalleen. Kierukoita on kahdenlaisia: hormonikierukka ja kuparikierukka. Kierukka on kondomin ja e-pillereiden tavoin yksi luotettavimpia ehkäisymenetelmiä. Lääkäri asettaa kierukan paikalleen kohtuonteloon. Kierukka on ehkäisyväline synnyttäneille naisille.


Ihonalaiset kapselit

ovat ohuita, joustavia sauvoja, jotka asetetaan ihon alle kyynärtaipeen yläpuolelle. Kapseleiden hyvinkin luotettava ehkäisyteho perustuu niiden sisältä tasaisin väliajoin vapautuvaan hormoniin. Kapseleiden asentamisen ja poistamisen hoitaa lääkäri.


Siittiöitä tuhoavat valmisteet

voivat olla vaahtoja, tabletteja, hyytelöitä tai voiteita, jotka viedään mahdollisimman syvälle emättimeen juuri ennen yhdyntää. Aineiden teho heikkenee jo puolessa tunnissa, ja yksinään ilman kondomia käytettyinä ne ovat hyvin epävarma ehkäisymenetelmä.

Kuvitelma siitä, että raskauden voisi ehkäistä keskeyttämällä yhdyntä, on väärä. Siemennestettä saattaa erittyä minä hetkenä tahansa, ja pienikin määrä siemennestettä sisältää lukemattoman määrän siittiöitä. Naisen hedelmöittymiseen ei tarvita kuin yksi. Naisen "varmoja päiviä" ei myöskään ole olemassa. Nainen voi tulla raskaaksi jopa kuukautisten aikana.


Jälkiehkäisy

Vaikka ehkäisyn tiedot ja taidot olisivatkin hallussa, jokin voi silti mennä pieleen. Jos kondomi on mennyt rikki tai luistanut pois paikaltaan, on syytä toimia nopeasti. Mahdollinen raskaus voidaan vielä ehkäistä.

Jälkiehkäisytabletti eli "katumuspilleri" on hormonilääke, jonka yli 15-vuotias voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Se ei missään nimessä ole ehkäisykeino, vaan kertaluontoinen hätäapu.

Apteekin työntekijät ohjaavat, neuvovat ja tiedottavat jälkiehkäisytabletin ostajaa lääkkeen käytöstä ja mahdollisista jatkotoimista. Ensimmäinen tabletti on otettava viimeistään 72 tunnin kuluttua. Ehkäisyteho riippuu oleellisesti siitä, kuinka nopeasti tabletti otetaan. Jälkiehkäisytabletit ovat vahvoja hormonivalmisteita, jotka vaikuttavat rajusti elimistöön. Niiden käytöstä voi seurata sivuvaikutuksia.