720x120.jpg

Raskaus

RASKAUS

Seksin harrastaminen on vastuullista molemmin puolin. Jos ei halua vielä tulla äidiksi tai isäksi niin ehkäisystä täytyy huolehtia.

Jos nyt kuitenkin on käynyt niin että ehkäisy on pettänyt, kortsu on mennyt rikki tai pilleri unohtunut, niin sinulla on mahdollisuus jälkiehkäisyyn, josta löydät tietoa ehkäisyvälineet osiosta. Jälkiehkäisy auttaa kuitenkin vain jos olet huomannut lähes heti yhdynnän jälkeen ehkäisyn pettäneen.

Jos huomaat olevasi raskaan koska kuukautisesi ovat jääneet pois, olet jo raskauden 1:llä kuulla. Silloin on aika miettiä vaihtoehtoja. Jos seurustelet niin miettikää kumppanin kanssa yhdessä mitä teette? Vaihtoehtoina on tulla äidiksi ja isäksi, keskeyttää raskaus (viimeistään raskausviikolla 12) tai synnyttää lapsi ja antaa se adoptoitavaksi. Kaikki vaihtoehdot ovat raskaita ja suuria päätöksiä mutta olet sen edessä.

Omasta raskaudestaan tai sen epäilystä kannattaa kertoa omalle äidille, jos välit eivät sitä salli niin jollekin toiselle turvalliselle aikuiselle. Yhdessä kannattaa sitten miettiä ja punnita vaihtoehtoja. Jos päätät pitää lapsen, ota yhteys lähimpään neuvolaan.

Kemin neuvoloiden yhteystiedot

Voit ottaa yhteyttä myös oman koulusi terveydenhoitajaan, joiden vastaanottoajat löydät Terveys-osion etusivulta.


Olet saanut iloisia ja ehkä hämmentäviäkin uutisia – olet raskaana.
Mutta mitä seuraavaksi tapahtuu?


Raskaus- odotettavissa fyysisiä muutoksia sekä muutoksia tunne-elämässä, välillä itkettää ja sitten taas naurattaa, mielialat vaihtelee. Olo vaihtelee erilaisista ihanista unelmista erilaisiin pelkoihin ja huoliin tulevasta synnytyksestä ja lapsesta. Se on ihan normaalia :)

Äidin saattaa olla huoli siitä, tuleeko hänestä riittävän hyvä äiti. Viimeisten kolmen kuukauden aikana fyysinen epämukavuus lisääntyy ja tuntee kävelevänsä kuin ankkaemo.. Kuvitelmat siitä miltä synnytyskivut tuntuvat ja huoli siitä ehtiikö hän sairaalaan ajoissa, täyttävät raskauden loppuvaiheessa tulevan äidin mielen.

 

Raskaus ja päihteet

 

Heti kun tiedät olevasi raskaana lopeta kaikkien päihteiden käyttö. Päihteiden käytön haitoista sikiölle on tehty paljon tutkimuksia ja tutkimukset ovat osoittaneet että pienikin määrä säännöllisesti nautittuna esimerkiksi alkoholia voi haitata syntymättömän lapsen kehitystä tai vaikuttaa lapsen elämään esimerkiksi kouluiässä. Tupakoiva, raskaana oleva, nainen tuskin kenenkään mielestä on kaunis näky. Tupakointi onkin myrkyllistä niin äidille kuin eritoten syntymättömälle lapselle. Jos sinulla on vaikeuksia elämäntapojen muuttamisessa ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Päivitetty 4.7.2013