720x120.jpg

Asuminen

ASUMINEN

Aloita asunnon etsiminen oman kunnan asuntotoimistosta. Kysele vapaina olevista asunnoista ja jätä hakemuksesi asuntoja välittävälle virkailijalle.

Laadi hakemus huolellisesti, perustele asunnontarpeesi ja liitä mukaan vaadittavat liitteet. Muista myös välittömästi ilmoittaa hakemuksen tiedoissa tapahtuneista muutoksista. Ne voivat olla ratkaisevia asunnon saannin kannalta.

Kunnan vuokra-asunto jonot voivat olla pitkiä, joten luultavasti et ainakaan heti saa asuntoa. Asuntotoimistosta saat kuitenkin neuvoja ja uusia osoitteita, joista voit jatkaa.

Muuttamisen suunnittelu on tärkeää. Sanotaanhan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Kunnalliset asuntotoimistot auttavat nuorta muuttajaa uuden kodin löytämisessä.


      

 

Vuokrattavissa myös kalustettuja asuntoja!                                                 
Osoite:  Valtakatu 34, 94100 KEMI
Avoinna arkipäivisin MA-PE  klo 9:00-11:30 sekä TO klo 14.30-17.00 Puhelinpalvelu: (016) 259 288  klo 13:00-14:00

Pihlajaniemi & Co Oy                                                                                 Yli 120 vuokra-asuntoa Kemi - Tornio alueella. Kotisivut


Kemin opiskelija-asuntosäätiö KEAOS Keskuspuistokatu 6 - 8, 94100 Kemi puh. 0201 774 734


Opiskelijan asunto voi löytyä myös Ketoakun (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijayhdistys KETOAKKU ry) kautta. Puh. 040 416 4521

Nuorten asunto-opas on tiivis tietopaketti nuorille mm. asunnon etsimisestä, vuokra-asumisen pelisäännöistä ja asumisen tukipalveluista. Opas löytyy Linkit osista nuorisoasuntoliiton sivuilta.

kela suomi kela.jpgJotta pienituloisilla olisi mahdollisuus asua kohtuullisen hyvätasoisissa asunnoissa, he voivat hakea osaan asumismenoista valtion rahoittamaa asumistukea Kelasta. Kela Kemin toimisto, Meripuistokatu 16, 94100 Kemi, puh. 020 435 4150.

Nuorisoasuntoliiton sivuilta löytyy nuorten asunto-opas, joka on tiivis tietopaketti nuorille mm. asunnon etsimisestä, vuokra-asumisen pelisäännöistä ja asumisen tukipalveluista. Kemiä lähin paikallisosasto toimii Rovaniemellä.

Vuokralaisten keskusliitto edistää vuokralla asumisen kehittymistä tasavertaiseksi asumismuodoksi muiden asumismuotojen rinnalle. Keskusliitto toimii vuokralaisen edunvalvojana. Keskusliitto palvelee ihmisiä valtakunnallisesti ja on samalla kaikille toimijoille avoin kansalaisjärjestö. Osoite Vuokralaisten keskusliiton sivuille löytyy Linkit-osiosta.

Muuttajan muistilista

● Tee muuttoilmoitus
Lakisääteinen muuttoilmoitus maistraatille on tehtävä aikaisintaan viikkoa ennen ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoituksen voi tehdä lomakkeella, joita saa maistraateista, posteista ja Kelan toimitoista. Postitusohjeet löytyvät lomakkeesta.

Muuttoilmoituksen voi tehdä valtakunnalliseen ja ympärivuorokautiseen palvelunumeroon 0200 71 000. Huom! Puhelinpalvelu on maksullinen. Puhelinpalvelu avoinna ma-pe klo 8-20 ja la 9-14.

Voit tehdä muuttoilmoituksen myös Internetissä Postin ja väestökirjahallinnon yhteisessä verkkopalvelussa. Osoite löytyy Linkit osiossa muuttoilmoitus.fi nimellä. Sähköisen muuttoilmoituksen voit tehdä sirullisella henkilökortilla, Postin verkkopalvelujen käyttäjätunnuksella tai oman verkkopankkisi (Nordea, Osuuspankki, Paikallisosuuspankit, Sampo, Säästöpankki, Tapiola, Ålandsbanken) tunnuksilla. Muuttoilmoituksen voit tehdä myös internetistä tulostettavalla lomakkeella.

Tehtyäsi muuttoilmoituksen Posti kääntää postisi ilmoittamastasi päivästä lähtien 1 kuukauden ajan maksutta uuteen osoitteeseen. Samalla muuttoilmoituksella tietosi päivittyvät paitsi Postille, myös valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään eli maistraattiin.

Myöhästyneestä muuttoilmoituksesta maistraatti voi määrätä ilmoitusrikemaksun. Lisää tietoa Väestörekisterikeskus linkistä.
Kemin maistraatti,
Valtakatu 28,
94100 Kemi,
Puh. 016 2941

Tee osoitteenmuutokset pankkiin, puhelinoperaattorille, kirjastoon, lehtiin, ystäville ja sukulaisille. Postista saat osoitteenmuutoskortteja, jotka voit lähettää kotimaassa maksutta. Postin nettisivuilta löydät listan organisaatioista, joille osoitteenmuutos ilmoitetaan automaattisesti jätettyäsi osoitteenmuutosilmoituksen.

Ilmoita sekä vanhalle että uudelle isännöitsijälle muutostasi.

● Ennen muuttoa hanki muuttoapu ja -auto hyvissä ajoin.

Tee kuntotarkistus uuteen asuntoosi. Jos huomaat asunnossa vikoja, huomauta niistä kirjallisesti vuokranantajalle mahdollisimman pian.

Luovuta kaikki entisen asuntosi avaimet omistajalle tai isännöitsijälle. Saatuasi uuden asunnon avaimen varmista, onko kotisi lukko syytä vaihtaa uuteen tai sarjoittaa uudelleen.

Tee sähkösopimus paikallisen sähköyhtiön kanssa mieluummin jo hyvissä ajoin ennen kuin muutat asuntoon. Irtisano vanha sopimuksesi, jotta sähköyhtiö voi käydä lukemassa mittarit ja lähettää tasauslaskun. Tee uusi sähkösopimus muuttopäivästäsi alkaen, vaikka muuttaisitkin kesken kuukauden.

 ● Lähtösiivous kuuluu hyviin tapoihin. Seuraava asukas saa asuttavakseen puhtaan siistin asunnon. Toivothan itsekin muuttavan puhtaaseen asuntoon, vaikka varmaan suoritat uudessa asunnossasi tulosiivouksen.

● Jos olet oikeutettu Kela:n yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki tarvittavat asiakirjat hakemuksia varten hyvissä ajoin. Voit lähettää hakemuksen Kela:lle, vaikka sinulla ei vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Näin ollen et joudu kuukausikaupalla odottamaan Kela:n päätöstä.

● Jos käytössäsi on lankapuhelin tai nettiliittymä, ota hyvissä ajoin yhteyttä operaattoriin ja sovi liittymän siirtämisestä uuteen osoitteeseen. Mikäli käytät maksullisia televisokanavia tai kiinteää nettiyhteyttä, tarkista palveluntarjoajalta, toimivatko heidän palvelunsa uudessa osoitteessasi ja hoida siirtoon liittyvät asiat ajoissa. Muista myös, että television käyttöönotosta on ilmoitettava Telehallintokeskukseen. Televisiomaksu on aina huoneistokohtainen. Osoitteenmuutoksen voi tehdä puhelimitse tai postissa.

● Tee vakuutusyhtiössä uusi kotivakuutus uuteen osoitteeseen ja tarkista samalla, vastaako sen korvaussumma nykyistä omaisuuttasi vai olisiko sitä syytä nostaa.

Tarkista palovaroitin! Ellei asunnossasi ole sellaista, niin hanki se heti ensi tilassa! Ja muista testata säännöllisesti palovaroittimen toiminta. Toiminnan kannalta tärkeää on vaihtaa patteri uuteen ainakin kerran vuodessa.

● Jos muutat ulkomaille, muista ilmoittaa asiasta armeijan aluevalvojalle. Koskee asevelvollisuusiässä olevia (17 - 60 v.) miehiä. Ilmoituksen voi tehdä postissa erityisellä lomakkeella.

● Vaihtaessasi paikkakuntaa muista koiravero. Se on kuntakohtainen ja uuden veromerkin saa kunnan rahatoimistosta. Kemissä koiraveroa ei kanneta.