Lähtökohdat

Lähtökohdat

Selvä Peli- työryhmän toiminta käynnistyi tammikuussa 2000 edellisenä syksynä alkaneiden keskustelujen tuloksena. Nuoriso- ja sosiaalityöntekijät sekä poliisi huolestuivat nähdessään työssään yhä nuorempia alkoholin kokeilijoita. Myös valtakunnalliset nuorille tehdyt kouluterveystutkimukset sekä paikalliset kyselyt antoivat viitteitä siitä, että päihteiden kokeiluikä oli laskusuunnassa.
Alkoholi on ollut koko ajan Inarin kunnan nuorten käyttämä pääasiallisin päihde. Viranomaiset kohtasivat työssään myös huumeiden ja sekakäytön vaikutuksen alaisena olevia varttuneempia nuoria.

Hankkeena käyntiin lähteneessä Selvä Peli –työryhmässä ovat olleet edustettuina Inarin evankelisluterilainen seurakunta, Ivalon Helluntaiseurakunta, Törmäsen kyläyhdistys (200-2007), MLL:n Yhteen Hiileen -projekti (2000-2002), Ivalon yläasteen koulu, Nuorisokeskus Vasatokka (2004-) , Inarin kunnan nuorisovaltuusto (2002-), Inarin kunnan nuorisotyö, SámiSoster ry (2004-) ja Inarin 4H-yhdistys (2008-2009). Lisäksi Selvä Peli- työ on toiminut yhteistyössä kunnan koulujen, liikuntatoimen, sosiaali- ja terveystoimen, Poliisin, Viestintäpajan, Tilkkutäkin ja Syreeni- työryhmän kanssa.