desc.jpg

Nuorisovaltuusto

 

NuVa, eli nuorisovaltuusto on välikäsi nuorten ideoiden ja äänen kuuluvaksi saantiin. Nuorella on oikeus sanoa mielipiteensä asiaan ja osallistua yhteisten asioiden suunnitteluun. Tällöin nuorisovaltuuston edustajat toimivat tavallisen inarilaisen nuoren puolestapuhujana. NuVan kautta voi saada oman idean tai ehdotuksen kuuluviin ja jopa onnistumaan. Nuoriso on tärkeä ikäluokka Inarin tulevaisuuden kannalta, ja nuoriso huomioidaan kunnassa hyvin. Nuorisovaltuuston asema on kirjattu kuntalaissa

Äänitorvena olemisen lisäksi nuorisovaltuutetut osallistuvat koulutuksiin ja tekevät yhteystyötä esimerkiksi muiden kuntien nuorisovaltuustojen kanssa. NuVa voi järjestää myös tapahtumia nuorten toiveiden mukaisesti. Muun muassa näitä kuluja varten NuValla on käytössään oma määräraha.

Nuorisovaltuusto koostuu 10 varsinaisesta jäsenestä sekä muutamasta koulukohtaisista varajäsenistä. Sitä johtaa kolmen jäsenen muodostama puheenjohtajisto (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri) sekä nuorten apuna on myös nuorisosihteeri. He ideoivat ja järjestävät nuorille toimintaa ja puuttuvat kunnan asioihin, jotka liittyvät nuorten asioihin ja hyvinvointiin.

NuValla on edustaja sivistystyön lautakunnassa (läsnäolo- ja puheoikeus).
NuValla on myös edustuspaikka ja äänioikeus Selvä Peli työryhmässä ja Lastensuojelun kehittämistyöryhmässä.

Kokouksia pidetään noin kerran kuussa koko lukuvuoden ajan. Lisäksi puolen vuoden välein pidetään koko Lapin nuorisovaltuustojen yhteinen kokous, Nuorisofoorumi. Näin pyritään yhteistyöhön muiden nuorisovaltuustojen ja kuntien kanssa ja saadaan hyviä eväitä omaan reppuun sekä omalle kunnalle vietäväksi.

NuVa toimii yhdessä osana kunnan nuorisotyötä.

 

 

NuVa.jpg

Jäsenet

IVALON YLÄASTE
Riku Kumpula
Mimmi Putkonen
Inka Lappalainen, varasihteeri


INARIN KOULU
Hilla-Maija Logje
Heikki Linna

Varalla
Ella Kämäräinen
Pinja Loponen

IVALON LUKIO
Emmi Leivo, puheenjohtaja
Viivi Linna
Iisko Hirvasvuopio

Varalla
Vesa Orassalo
Julia Piirainen, sihteeri
Melina Törmänen

SAAMELAISALUEEN KOULUTUSKESKUS
Sara Brilli,1. varapuheenjohtaja

SEVETTIJÄRVEN KOULU
Henri Kekäle

Varalla
Helmi Ljetoff