Banneri5.jpg

Nuorten työpajatoiminnan alueellinen koordinointi käynnistyi Lapissa

Nuorten työpajatoimintaa on toteutettu useilla paikkakunnilla jo yli 30 vuotta. Vuonna 2015 työpajatoiminnan järjestäjiä oli lähes 230 ja toimintaa oli 281 kunnassa, noin 93 % Suomen kunnista. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain valtionavustusta nuorten sosiaaliseen vahvistamiseen työpajatoiminnassa, vakinaiseen työpajatoimintaan tai työpajatoiminnan kehittämiseen. Valtionavustuksiin liittyvä päätöksenteko on siirretty aluehallintovirastoille. Aluehallintovirastojen nuorisotoimen tehtävänä on nuorten työpajatoiminnan edistäminen ja laajentaminen, ohjauksen ja koulutuksen järjestäminen sekä seurantaan osallistuminen. Lapin aluehallintovirastossa työstä vastaa nuoritoimen ylitarkastaja Marja Hanni yhdessä suunnittelija Susanna Lammassaaren kanssa.   

Työpajojen toimintaedellytyksiä ja sosiaalisen työllistämisen kehitystä sekä työpaja-ammattilaisten osaamista tukee myös Valtakunnallinen työpajayhdistys ry. Yhdistyksen yhtenä keskeisenä ja pitkäaikaisimpana työmuotona on alueellinen verkostotoiminta. Alueellisia verkostoja oli vuoden 2015 lopussa 12 kpl, joilla oli toimintaa 277 kunnan alueella. Vanhimmat verkostot ovat toimineet 2000-luvun alkupuolelta saakka ja uusimmat käynnistäneet toimintansa vuonna 2015. Alueellisesta verkostotoiminnasta yhdistyksessä vastaa vs. toiminnanjohtaja Anna Kapanen, 1.9.2016 alkaen jäsenpalvelupäällikkö Anne Välimaa. Vuonna 2015 yhdistyksen alueellista toimintaa uudistettiin ja yhdistys luopui alueellisille verkostoille jakamastaan toiminta-avustuksesta, ja toiminnan rahoitus siirtyi aluehallintovirastojen vastuulle.

Lapin aluehallintovirasto on jakanut kansallista avustusta nuorten työpajatoimintaan jo muutaman vuoden ajan miljoona euroa. Vuodeksi 2016 Lapin aluehallintovirasto osoitti valtionavustuksesta Pellon kunnalle 50 % työpanoksella rahoituksen koko Lapin alueen työpajatoiminnan koordinoinnin käynnistämiseen yhteistyössä aluehallintoviraston ja alueen muiden työpajojen kanssa.

Pellon kunnan työpaja on osa kunnan työllistämispalvelua ja tarjoaa asukaslähtöistä, terveyttä - ja hyvinvointia edistävää lähipalvelua. Pellon työpaja rakentuu kahdesta valmennusympäristöstä: Varikko ja nuorten työpaja Ritavaara. Pellon kunta perusti määräaikaisen yksilövalmentajan viran, jossa 50 % työajasta kohdennetaan alueelliseen koordinaatiotyöhön.

Virkaan nimettiin 11.7.2016 alkaen minut, olen siis Outi Rautio. Osa teistä tuntee ja muistaa minut ehkä paremmin tyttönimelläni Hedemäki. Viimeiset lähes 10 vuotta olen elänyt matkalaukkuelämään ja työskennellyt pääkaupunkiseudulla Valtakunnallisessa työpajayhdistys ry:ssä (TPY) pääasiassa kouluttajana. Ennen siirtymistäni TPY:n palvelukseen toimin työpajalla yksilövalmentajan tehtävissä kuntouttavan työtoiminnan, Kelan ammatillisen kuntoutuksen ja starttivalmennuksen tehtävissä Rovaniemellä.

Nyt olen purkanut matkalaukkuni sisällön ja palannut työelämässäkin juurilleni. Olen aloittanut 11.7.2016 työskentelyn Pellon kunnassa työllisyydenhoidon ja työpajatoiminnan kehittämisen parissa. Minut löytää konkreettisesti Pellon kunnan virastotalolta (Museotie 34), sähköpostitse 
outi.rautio@pello.fi ja puhelimitse kiinni saa numerosta 040 358 4420 ja tietenkin Facebookista nimellä Lapin Alu- koordinaattori Outi.

50 % työstäni on siis alueellista koordinaatiotyötä (ALU-koordinointi) Lapissa. ALU-koordinointi voi olla mm. tiedottamista, työkokouksia ja toimimista työpajojen asiantuntijana alueellisissa ja valtakunnallisissa tapahtumissa. Tämä loppuvuosi 2016 kuluu pitkälti Lapin ALU- toiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen. Siksi toivoisin, että löytäisimme yhteistä aikaa henkilökohtaiselle tapaamiselle keskustellaksemme juuri teidän työpajan toiveista ja odotuksista ALU-toiminnalle vuodelle 2017. Olen laittanut asiasta sähköpostia kaikille alueemme työpajoille. Vuoden 2017 ALU-koordinoinnin toimintasuunnitelmaa tarkennetaan yhdessä ensimmäisessä ALU-verkoston työkokouksessa 4.10. Sallassa (kutsu saapuu pian) juuri ennen Lapin nuorisotyöpäiviä 5 - 6.10. (samassa paikassa
).

Ollaan siis yhteyksissä,

Outi